Egy borsodi faluban már évek óta azért járnak a szülők a börtönbe, hogy leüljék a gyerekeik igazolatlan órái miatt kiszabott pénzbüntetést.

Igazolatlan miatti bírság

Tavaly szeptemberig Magyarországon több mint 3600 esetben összesen 105 millió forintra bírságolták a hatóságok a családokat a gyerekeik ellógott órái miatt. De ennek az összegnek csupán a 40 százalékát fizették be, ami azt jelenti: hogy a fennmaradó 74 milliót le kellett ülniük. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sokba kerül

Egy nap a rácsok mögött 5 ezer forintot ér, miközben a magyar adófizetőknek 15.048 forintba kerül egy fogvatartott őrzése és ellátása naponta a börtönökben – írja a megdöbbentő tényeket a szabadeuropa.hu.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Szegénység

A bűnnek ára van – kezdte a riportot Báthory Róbert, oknyomozó újságíró a borsodi Tornanádaskán készült videóban. Az itt élők nagy része ki-be járkál a börtönbe, nem azért, mert bűnözők, csak nagyon szegények.

Egyedül maradtak a gyerekek

A riportból kiderül, hogy egy 9 gyermekes édesanya többször is meg lett bírságolva a gyermekei igazolatlan hiányzásai miatt. Mivel nem tudott fizetni, 14 napos elzárásra kellett mennie az adósok börtönébe. Miközben a gyerekei egyedül maradtak otthon.

Covid alatt is bírságoltak

De az is kiderül a videóból, hogy sokan a pandémia ideje alatti kijárási tilalom megsértése miatt kaptak bírságot, amelyet nem fizetés miatt le kell ülniük – írja a Telex.

Riport:

Nem tudták a szülők

Az egyik megszólaló, Ficzu Andrásné is kapott rendőrségi határozatot, őt 100 ezer forint pénzbírsággal bűntették. Fia, Gergő 15 éves a kastélyba jár iskolába, tavaly decembertől azonban 40 igazolatlan órát gyűjtött össze. A szülei a papírból tudták meg például, hogy nem jár iskolába.

Mindkét szülő börtönbe ment

A Ficzu családnak nem ez volt az első büntetése, 12 gyerekekük van, akik annyit lógtak az iskolából, hogy a szülőknek esélyük sem volt befizetni azt az összeget, mindketten börtönbe vonultak. Ketten öt és fél évet ültünk le. Akkor volt a nagyobb lány, Margit, hogy ne vigyék az intézetbe őket – meséli Ficzu András.

Egyedülálló szankciók

Boros Ilona, a TASZ esélyegyenlőségi projektvezetője szerint Tornanádaskán és Bódvaszilason nagy hagyománya van annak, hogy ebben a két faluban leülik a szülők a gyerekeik igazolatlan hiányzásait. Már évekkel ezelőtt felfigyeltek az országban szinte egyedülálló szankcionálásra, ezért ombudsmani eljárást is kezdeményeztek 2017-ben.

Nem tudnak a jogaikról

Ilona egy olyan esetet mesél el, ahol egy kilenc gyerekes anyukát börtönöztek be két hétre, ez idő alatt a gyerekek egyedül maradtak. Törvényileg be sem lehetett volna vinni őt, mivel egyedül neveli a gyerekeit, de erről nem tudott, más pedig nem érvényesítette. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Magyar építők