Sokan akkor hallanak először a fogbél gyulladásról, amikor már a lüktető fogfájás csillapítása a tét. Az egyik legfájdalmasabb fogászati probléma, amelynek ebben a cikkben kutatjuk az okait, kezelési és megelőzési lehetőségeit.

Mi a foggyulladás és mitől alakul ki?

Sokan akkor hallanak először a fogbél gyulladásról, amikor már a lüktető fogfájás csillapítása a tét. Az egyik legfájdalmasabb fogászati probléma, amelynek ebben a cikkben kutatjuk az okait, kezelési és megelőzési lehetőségeit.

Azt nevezzük foggyulladásnak, amikor a fog belső, idegekkel átszőtt részét, az úgynevezett pulpát érinti a gyulladás. Jellemzően akkor alakul ki, amikor fogszuvasodás vagy a fog sérülése miatt védtelenné válik a fog belseje. Kellemetlen mellékhatása lehet a gennyes tályog, amelynek kialakulására utalhat a feldagadt arc.

Bár sokan nem szeretnek fogorvoshoz járni, a gennyes fog kezelése házilag semmiképp nem ajánlott!

A foggyulladást leggyakrabban az okozza, hogy a felhalmozódott fogkőben hemzsegő baktériumok fogszuvasodás során elérik a dentint, majd pedig a fog belsejét is, a bakteriális fertőzés nyomán pedig kialakul a gyulladás.

Okozója lehet még sérülés, trauma, például amikor baleset következtében törik a fog és így válik védtelenné a belseje a kórokozókkal szemben.

Olyan is előfordul, hogy a fogak egyenetlen terhelése miatt sérül a fog: ez előfordulhat például egy másik, mozgó fog kímélése miatt (csak egyik oldalon rágás), túl magas korona vagy tömés, illetve fogcsikorgatás miatt is.

A foggyökér gyulladás tünetei és kezelése

A foggyulladás jellemző tünetei az erős fogfájás, a láz, illetve a feldagadt arc és fogíny. Ilyen esetben a fogfájásra gyógyszer sajnos nem mindig hat, csak ha ibuprofén vagy diklofenák tartalmú fájdalomcsillapítóval próbálkozunk: ezeknek a hatóanyagoknak köszönhetően ugyanis lehetséges az erős fogfájás csillapítása.

Kialakult fogíny tályog kezelése házilag nem lehetséges, így érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni.

A gyulladt fog kezelése a fogászati rendelőkben attól függ, hogy a gyulladás milyen stádiumban van. Első lépés a fog megtisztítása a baktériumoktól és szennyeződésektől, fogszuvasodás esetén pedig ezután fogtömés következik. Ez önmagában eredményes lehet a foggyulladás korai szakaszában, ha ezzel elkéstünk, akkor a gyökérkezelés, illetve gyökércsúcs rezekció jelenthet megoldást, végső esetben pedig sajnos búcsút kell mondanunk a gyulladt fognak.

Amennyiben nem fordulunk foggyökér gyulladásunkkal fogorvoshoz, az alábbi, súlyos szövődményeket kockáztatjuk:

  • genny, illetve sipolyképződés,
  • csonthártyagyulladás, tályog kialakulása
  • másodlagos betegségekhez vezető gócbetegség, amely okozhat hajhullást, reumás tüneteket, de akár szívproblémákat is okozhat.

Megelőzés- mit tehetünk?

A válasz nagyon egyszerű: megfelelő szájhigiénia és rendszeres fogászati szűrővizsgálat mellett jelentősen csökken a foggyulladás kialakulásának esélye.

Kezeltessük időben kisebb mértékű fogászati problémáinkat, mint például a fogkő lerakódás, enyhe fogszuvasodás, fogcsikorgatás.

Gyulladt fog Budapest

Ha Budapesten keres foggyulladás panasszal magas színvonalú szolgáltatást nyújtó fogorvosi rendelőt, ne habozzon, keresse fel az Árkád Dentalt a honlapon található elérhetőségeken.

Az esztétikai fogászati beavatkozások árairól az Árkád Dental árlistájáról tájékozódhat.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő az arkad-dental.hu oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják olvasóink a Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.