A lakossági és az ipari felhasználásra szánt kiselosztók között lényegi különbségek mutatkoznak. Természetesen mindenki számára az otthona biztonsága és zavartalansága a legfontosabb szempont, az ipari elosztók megbízhatóságán viszont sok ember testi épsége, munkája és gazdasági érdeke múlhat. Természetesen vannak olyan gyártók, melyek mindkét felhasználási területen kiváló termékeket gyártanak.

A minőségi kiselosztókkal szembeni elvárások

Legyen a téma akár a Vilszershop kínálatában kapható süllyesztett lakáselosztó, akár komolyabb hálózatokat ellátó ipari elosztó, a magas minőségű, a nemzetközi biztonsági előírásoknak mindenben megfelelő alapanyagok alapvető elvárásnak számítanak.

A moduláris kialakítás nem kötelezettség, de előny, hiszen így minden felhasználó testre szabhatja az adott modellt saját igényeinek megfelelően.

Mivel senki sem szeret a telepítéssel bajlódni a kelleténél többet, ezért az egyszerű beépíthetőséget jó, ha a gyártó mindenképpen figyelembe veszi, és például előre beállított vezetékekkel, címkézéssel könnyíti meg a szerelést.

Kiselosztók lakossági használatra

A lakossági felhasználásra gyártott kiselosztók gyakran kisebbek, hogy jobban illeszkedjenek a lakóterek vagy éppen garázsok falába. Az esztétikai szempontok esetükben sokkal többet nyomnak a latban, mint az ipari felhasználás esetén.

Arra is figyelnek a gyártók, hogy a villanyszerelésben gyakorlottabb civilek is elboldoguljanak a telepítésükkel, jóllehet a legjobb bármilyen villanyszerelési munkát szakemberre bízni.

Lakossági hálózatokkal szemben ma már hatósági előírás a FI-relé, így ennek is helyet kell adott esetben biztosítani a kiselosztóban.

Kiselosztók az iparban

Az ipari elosztók esetében az esztétikai szempontokat felülírja, az ellenálló képesség a porral és nedvességgel szemben, illetve a megbízhatóság, és ezek a szempontok meglátszanak mind az anyagválasztáson, mind a termékek kialakításán.

A nagy kapacitás is állandó igény, hiszen az esetek túlnyomó többségében egy családi ház hálózatánál jelentősen nagyobb rendszereket kell ellátni és biztonságosan kezelni.

Mivel egy üzleti vállalkozástól elvárás a növekedés, ezért a ipari kiselosztók sem árt, ha számolnak ezzel, vagy olyan új komponenseknek is helyet hagynak mint a mérőműszerek vagy a kommunikációs interfészek.

A biztonság alatt sem ugyanazt értjük üzemi körülmények között, mint a lakosság esetében, ugyanis nagy hangsúlyt kap a túlterhelés és az áramütés elleni védelem, valamint a túlfeszültséggel szembeni védelem.

Az iparban fontos a fogyasztás monitorozása, illetve optimalizálása, ezért a kiselosztókat sokszor integrálják az energetikai menedzsment rendszerekbe.

Tehát ipari felhasználás esetén az áramellátás biztosításánál és az áram elosztásánál jelentősen többről van szó, hiszen a biztonság, az integrálhatóság és az automatizálás szempontjait is figyelembe kell venni a kiselosztó kiválasztásakor.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: vilszershop.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.