Az olimpiai, világ és európabajnok úszólegenda, Egerszegi Krisztina az Úszó Nemzeti Program nagykövete elmondta, hogy az ő tapasztalata szerint mikor érdemes az úszásoktatást elkezdeni a gyermekeknél.

Ötszörös olimpiai bajnok

Az Úszó Nemzet Program összefogja az óvodás és általános iskolás korú gyermekek úszásoktatásának harmadik osztályig történő bevezetéséhez szükséges oktatási, infrastrukturális, szakmai és módszertani területeit. A Magyar Úszó Szövetség a program kidolgozására szakértői csapatot hozott létre, ebben a munkában vesz részt az Érden élő Egerszegi Krisztina is, aki ötszörös olimpiai-, kétszeres világ-, és kilencszeres Európa-bajnok magyar úszó. Egyike a modern olimpiák legsikeresebb magyar sportolóinak, a legfiatalabb magyar olimpiai bajnok 1988 óta. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vízbiztos úszás

A program hosszú távú célja a gyermekek egészséges életmódra való törekvésének ösztönzése, és ezáltal életminőségük javítása. A középtávú cél, hogy minden gyermeknek legyen lehetősége vízbiztos úszás elsajátítására az általános iskola 3. osztályáig nemtől, kortól, identitástól, szociális, fizikai és mentális helyzettől függetlenül.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

4 éves korban érdemes kezdeni

A legendás úszó, Egerszegi Krisztina szerdán a Duna TV Családbarát című műsorában elmondta, hogy az ő tapasztalatai szerint 4 éves korban érdemes elkezdeni az úszásoktatást. Előtte nem, mert a gyermekek mozgáskoordinációja még nem megfelelő.

Felelősség

Egerszegi Krisztina bevallotta a műsorban, hogy eleinte fenntartásai voltak a programmal kapcsolatban, mert azt tudja, hogy amit ő csinál, abban jó, de neki más oktatók munkájáért is felelősséget kell vállalnia.

Családanya

Hozzátette: azért is mondott igent a programban való részvételre, mert családanya és azt látja, hogy azok a gyerekek, akik például anyagi okok miatt nem jutnak el az uszodába, nekik is lesz lehetőségük úszni tanulni.

Félnek a szülők

„Ne a saját félelmünket vetítsük ki a gyermekeinkre” – mondta Egerszegi Krisztina a műsorban. Szerinte még most is sok szülő úgy van az úszásoktatással, hogy azért ne menjen a gyerek, mert megfázik, vagy beteg lesz.

Biztonságot ad az úszás

Az úszó szerint ez a program abban is segít, hogy a szülők nem örökítik tovább a vízzel kapcsolatos félelmeiket a gyermekeikre, hiszen már kisiskolás korban meg lehet tanulni úszni, amely jelentős biztonságot ad mindenkinek az élete további részében.

Nemzetközi program

Az úszás, mint életmentő mozgásforma, a vízbiztonság és úszásoktatás kérdése nemzetközi szinten is kiemelt fontossággal bír. Ezt felismerve az Európai Úszó Szövetség egy teljesen új célkitűzést fogalmazott meg, a Learn-to-Swim, Prevent Drowning elnevezésű program elindítását, amelynek legfőbb célja a vízbe fulladás okozta halálesetek számának jelentős csökkentése, prevenciós célú oktatási programokkal.

13 ezer gyerek vesz benne részt

2022. január 31-én, immár húsz településen indult el az Úszó Nemzet Program. 87 települést, 376 intézményt és közel 13 000 gyereket érint. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Egerszegi Krisztina – Forrás: Duna TV/Családbarát című műsor