Gyerekkorunktól kezdve számtalan helyen hallhatjuk azt, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Mindannyian mások vagyunk, ezért eltérő táplálkozási szokásokat alakítunk ki, de az vitathatatlan, hogy a nap első étkezése rendkívül fontos.

A reggeli szerepe a mindennapokban

Bizonyára a te életedbe is becsúsznak olyan alkalmak, amikor rohanással kezdődik a nap, és annak is örülünk, ha a kávét sikerül indulás előtt lehúzni. Törekedjünk arra, hogy minél többször sikerüljön egy jól összeállított étkezést beilleszteni a reggelbe. Azonban ha ez nem megy, legalább némi harapnivaló legyen nálunk, amihez remek alternatívák érhetőek el a Toman Diet snack kínálatában, hogy semmiképp se forduljon elő, hogy üres hassal töltjük a délelőttöt. 

Érdemes úgy alakítani a rutinunkat, hogy a készülődés és a teendőkre való hangolódás közepette egy tápanyagdús fogás is beleférjen. Gondoljunk csak bele, hogy az éjszaka folyamán gyakorlatilag 8-10 órán keresztül nem jut a testünk semmilyen “üzemanyaghoz”, és nem tud megfelelően funkcionálni, ha nem gondoskodunk az energiaraktárak feltöltéséről. 

Természetesen nem kell túlgondolni és órákon át készülő ételkülönlegességeket alkotni. Arra viszont ügyeljünk, hogy elsőként lehetőleg egy nagy pohár vízzel hidratáljunk, és egy tápláló, finom reggeli bevitele is szokásunkká váljon.

Hogyan épül fel egy egészséges reggeli?

A reggeli – csak úgy, mint a legtöbb étkezésünk – akkor tökéletes, ha minden nélkülözhetetlen makrotápanyagunk megfelelő arányban kap helyet a tányéron. A szénhidrát nem ellenség, hiszen ez adja a leggyorsabban elérhető energiaforrást. Csupán arra kell törekedni, hogy teljes értékű gabonából készült termékeket részesítsünk előnyben, mint például a teljes kiőrlésű kenyerek vagy tortillák.

Továbbá gondoskodjunk a fehérjék beépítéséről is, melyhez egy sovány sonka, tojás, sajt és egyéb tejtermékek szuper variációk, illetve fogyaszthatunk növényi eredetű fehérjéket is, mint a humusz vagy a lencse és a szója krémszerű variánsai. 

Az egészséges zsírok szintén szerepet játszanak a harmonikus étkezésben, ezeket próbáljuk például avokádóból vagy tonhalból fedezni, amely ráadásul magas Omega-3 tartalommal is rendelkezik. Továbbá ne feledkezzünk meg az optimális rostbevitelről sem, mely anyagok a teltségérzetért felelősek. Ehhez kiváló döntés, ha a tányérunkat színes zöldségekkel is megpakoljuk.

A reggeli egyfajta énidőt is jelenthet

Tudjuk jól, hogy olykor igencsak nehéz időt szakítani saját magunkra és a feltöltődésre. Engedd meg, hogy a reggeli kicsit rólad is szóljon, és alkalmad nyíljon nyugodt körülmények között végiggondolni a napodat és ráhangolódni az előtted álló feladatokra. 

Hidd el, hogy sokkal lendületesebben fog menni a munka, amelyhez a tápanyagdús ételek mellett az énidő is hozzájárul. A tested meghálálja a törődést, és a pozitív, minőségi változások eredményeit te is hamar észreveheted magadon.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a tomandiet.com oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják olvasóink a Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.