Tetőket bontott meg, fákat döntött ki a szombat esti vihar Vas megyében. Legtöbbször Körmendről kértek segítséget.

Röpült a tető

A körmendi rendvédelmi technikum tetetjét is megbontotta a szél, több esetben kellett kidőlt fák, letört ágak miatt kivonulnia a tűzoltóknak – közölte honlapján a katasztrófavédelem.

Fotók a viharról

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Másutt is

Több bejelentést kaptak Pornóapátiból, Nagykölkedről és Szombathelyről is, ahol szintén okozott károkat a vihar. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Villámárvízek

A közösségi médiában szombat késő estig egymást érték a több hullámban átvonuló viharról feltett videók, villámárvízhez hasonló elöntésekről, borsó, cseresznye és dió nagyságú jégről szóltak beszámolók.

Videó a pusztításról

Az OMSZ szakmai magyarázata

Ausztria felől szupercellák sora sodródott be hazánk területére, Körmenden dió méretű jeget, felhőszakadást és intenzív légzuhatagot okozott az egyik cella. A Börzsöny sem marad ki a zivatarozásból, igaz, a két szupercella gyorsan elhalt az országhatáron belül.

Ha szívesen nézed a térképeket

Ide kattintva megnézheted, hogy éppen hol tart az aktuális vihar.

Mi lesz ma?

A keleti részeken megszűnik a csapadék, napközben gomolyfelhős, napos idő várható, csak egy-egy zápor, zivatar alakulhat ki. Este, késő este kiterjedt csapadékrendszer érkezik a Dunántúlra – írja az Országos Meteorológia Szolgálat.

Figyelmeztetés

Vasárnap délutántól a Dunántúlon ismét erőteljesen labilissá válik a légkör. Kiemelten késő este nyugaton heves zivatar, felhőszakadás is várható. A zivatarokat helyenként rövid idő alatt 30-50 milliméternyi csapadék, nagy méretű jég és 70-90 kilométer/órát meghaladó szél is kísérheti. Zivatarveszély miatt az egész országra figyelmeztetést adtak ki: Somogy, Vas és Zala megyére másodfokút, a többi területre elsőfokút. Győr-Moson-Sopron és Vas megyére a felhőszakadás veszélye miatt is másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Címlapfotó: Facebook/Baki G. Veronika, Zalacséb.