2022-ben meghaladja a 800 milliárd forintot, jövőre pedig eléri az 1000 milliárd forintot remél a kormány a különadóktól. Szerintük ezeket nem hárítják majd át az emberekre, ehhez képest, ha részvényt veszel adót kell fizetned, ahogy a Revolut utalás után is. A repülőjegyek is drágulnak.

Extraprofit

A többek között a bankokat, az energiaipari és kereskedőcégeket, valamint a légitársaságokat érintő extraprofitadók célzottak és átmenetiek – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozva. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Brüsszel

“A háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika árát tehát nem az embereknek kell megfizetniük” – mondta. Nagy Márton megerősítette, a kabinet folyamatosan figyelni fogja, hogy az extraprofitadó által érintett cégek áthárítják-e terheiket a fogyasztókra, majd gyorsan és keményen fellép, ha ez esetleg megtörténne.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nincs döntés az üzemanyagról

Nagy Márton közölte, a kormány a következő hetekben, az infláció alakulását figyelembe véve dönt az élelmiszerek és üzemanyagok, július 1-jén lejáró árstopjának sorsáról. Ezzel összefüggésben megjegyezte, a kabinet tapasztalatai szerint egyelőre nem tetőzött ezeknek a termékeknek a drágulása.

Nekik eltörlik a rezsicsökkentést

A miniszter elmondta, a rezsivédelemből ki kell lépniük az önkormányzatoknak és a gazdálkodó szervezeteknek, így az a jövőben újra csak a családoknak marad elérhető. Magyarán, ezt már mi teszük hozzá, a kisvállalkozásoknál durván emelkednek majd az energiaárak.

Ehhez képest

A bank360.hu már elkezdte kiszámolni, hogy mibe kerül ez majd a kisembereknek is. Július 1-től az értékpapírügyletekre is kell tranzakciós illetéket fizetni, ennek alapja a pénzügyi eszköz ügyfélszámlán (értékpapírszámlán) jóváírt értéke (vételára). Magyarán ha valaki vesz néhány OTP-részvényt, mondjuk 9000 forintos árfolyamon, akkor 10 részvény vásárlása után 270 foribtot be kell fizessen a magyar államnak. Ez telejesen megegyezik a mostani bankadóval, amelyet 10 éve vezettek be és akkor is azt mondták, hogy ezt nem hárítják át.

Az állam kivétel

Mentes az értékpapírügyleteket terhelő tranzakciós illeték alól a pénzügyi eszköz vétele, ha a befektetési szolgáltatást a Magyar Államkincstár vagy a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény nyújtja.

Szívnak a Revolutosok is

A tranzakciós illetéket azokra a pénzügyi szolgáltatókra is kiterjeszti a kormányrendelet, amelyek Magyarországon határon átnyúló szolgáltatásokat végeznek (ilyen például a Revolut vagy a Wise). A tranzakciós illeték megegyezik az egyébként alkalmazott mértékkel, azaz átutalásonként 0,3 százalék, de fizetési műveletenként legfeljebb 10 ezer forint. Az eddigi felső határ 6000 forint volt, ez most emelkedik 10 ezerre.

Vége a hiperolcsó repülőjegyeknek

A repülőjegyadót a kormány légitársaságok hozzájárulásának hívja, amit a repülőtéri földi kiszolgálást végző cégeknek kell beszedni. A hozzájárulást a belföldről induló utasokra kell megfizetni (a tranzitutasokra nem).

A július 1-től élő repülőjegyadóra két tarifa van

A kormányrendelet szerint utasonként 3900 forintot kell fizetni, ha az utas végső úti célja az Európai Unió, Nagy-Britannia, Észak-Írorszrszág, valamint Albánia, Andorra, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Izland, Koszovó, Liechtenstein, Moldova, Monaco, Montenegró, Norvégia, San Marino, Svájc, Szerbia és Ukrajna. Végső úti céllal más országokba repülő utasonként 9750 forint a hozzájárulás mértéke.

Élvezeti cikkek adója is emelkedik

A korábbi bejelentéseknek megfelelően emelkedik a dohánytermékek, az szeszes italok jövedéki adója, valamint a népegészségügyi adó mértéke is (ez például az energiaitalokat, üdítő italokat, sós snackeket, ízesített söröket érinti).

Biztosítási adó

A biztosítási pótadót a biztosítási díj alapján kell fizetni a biztosítóknak. Ennek mértéke is sávosan változik. 2022-ben magasabb a díjbevétel nagyságától és a szolgáltatástól függően 2-14 százalékig terjed. 2023-ban ugyanez 1-7 százalék. Valószínűtlen, hogy ennek egy részét nem az ügyfelekkel fizettetik meg.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán