24 milliárd forintos hitelt vesz fel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a városvezetés által meghirdetett „túlélőprogram” részeként, miután a Főváros Közgyűlés szerdán jóváhagyta a társaság és a K&H Bank közötti megállapodás megkötését.

17 igen

A hitelfelvételről szóló, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes jegyezte előterjesztést 17 igennel, 2 nem szavazat ellenében és 9 tartózkodás mellett fogadta el a testület. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Eddig kell visszafizetni

Az elfogadott javaslat szerint a döntéssel biztosítható a BKK likviditása június és szeptember között. A hitelt szeptember 18-ig kell a BKK-nak visszafizetnie.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Túlélőprogram

Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta a fővárosi önkormányzat április végére túlélőprogram kidolgozására kényszerült, mivel az egymást követő válságok és kormányzati megszorítások miatt eljutottak oda, hogy az idei évet sem tudják befejezni csőd nélkül.

Szolidaritási adó

Karácsony Gergely még egy áprilisban tartott sajtótájékoztatón beszélt a túlélőprogram részleteiről, melynek része, hogy Budapest nem fizeti meg a rá kirótt szolidaritási adó teljes összegét. A főpolgármester akkor elmondta, vitatják a szolidaritási adó törvényességét, amely az idén 58 milliárd forint terhet jelent, ezért a közigazgatási bíróságon pert indítanak az összeg csökkentése érdekében. 

Csődhelyzetben

Az egymást követő válságok és kormányzati megszorítások következményeként a főváros az idén eljutott oda, hogy a likviditás fenntartását biztosító intézkedési csomag nélkül az idei évet sem tudná befejezni csőd nélkül. A túlélőprogram kidolgozásakor azonban két alapelvhez ragaszkodott a városvezetés: a közszolgáltatások nem sérülhetnek és a főváros intézményeiben, cégeinél és a hivatalban dolgozó 27 ezer ember bérét ki kell fizetni – hangzott el.

Nem mennek be a zsákutcába

Budapest nem hajlandó bemenni abba a zsákutcába, hogy lekapcsolják az utcai lámpákat, nem járnak a buszok a villamosok vagy a metró, netán nem folyik a víz a csapból.

Hitel a BKK működésére

A túlélőprogram részeként akkor arról is beszéltek, hogy a BKK 24 milliárd forint működési hitelt vesz fel, amelyet a tervek szerint szeptemberben az iparűzési adó nagyobb bevételi hányadának érkezésekor fizetnek majd vissza. A Főváros Közgyűlés most szerdán pedig jóvá is hagyta a társaság és a K&H Bank közötti megállapodás megkötését, így a hitel folyósítható. Korábban egyébként Karácsonyék arról is beszéltek, hogy eltolják az év második felére a tervezett fejlesztéseket is, ez érintheti a Lánchíd felújítását is, amely eddig az előre meghatározott ütemterv szerint haladt.

Továbbra is spórolnak

Ezenfelül továbbra is fenntartják a szigorú energiamegtakarítási programot, amellyel 40 százalékot spóroltak az év első három hónapjában.

Nem érkezett rezsitámogatás

„A nemzet fővárosa eddig egyetlen fillér rezsitámogatást sem kapott, holott erre határozott ígéretet kaptak az Orbán-kabinettől és a többi város között már szét is osztottak 44 milliárd forintot az elszabadult energiaárak kompenzálására” – fogalmazott korábban Karácsony Gergely.

Behajtják a pénzeket

A főpolgármester egyébként akkor hozzátette: behajtják a Lánchíd felújításához ígért 6 milliárdos támogatást. Szintúgy elvárják a járműfejlesztésre ígért 11 milliárdot, amelyet a főváros megelőlegezett a kormánynak. Az önkormányzat a beruházások folytatására és indítására 16,6 milliárdos fejlesztési hitelt venne fel, amelyhez kormányzati jóváhagyásra van szükség. Ez a kabinetnek egyetlen fillérjébe se kerül, így aligha tagadhatja meg a városvezető szerint.

Nem hiszi

Karácsony Gergely nem hiszi, hogy előrehozott választásokat kellene kiírni a város pénzügyi ellehetetlenülése miatt az idén, de ha igen, akkor annak csak örülne, lévén bizonyosan megnyernék. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: BKK