Budapest nem fizeti meg a rá kirótt szolidaritási adó teljes összegét – mondta a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint ez azt jelenti, hogy a fővárosi önkormányzat felfüggeszti a kormány „finanszírozását” az elkövetkező hónapokban. A fővárosi önkormányzat és a BKK összesen több mint 40 milliárd forint hitelt vesz fel és tovább csökkentik az energiafogyasztást, a túlélés reményében.

Vitatják a törvényességét

Karácsony Gergely a főváros „túlélőprogramját” ismertető rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta: vitatják a szolidaritási adó törvényességét, amely az idén 58 milliárd forint terhet jelent, ezért a közigazgatási bíróságon pert indítanak az összeg csökkentése érdekében. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

33 milliárdot fizetnek meg

Az adónemnek azt a részét, amit törvényesnek gondolnak, befizetik, az általuk vitatott részt viszont „nem tudjuk és nem is akarjuk befizetni”. Az 58 milliárd forintból 33 milliárdot fizetnek meg.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Csődhelyzetben

Az egymást követő válságok és kormányzati megszorítások következményeként a főváros az idén eljutott oda, hogy a likviditás fenntartását biztosító intézkedési csomag nélkül az idei évet sem tudná befejezni csőd nélkül. A túlélőprogram kidolgozásakor azonban két alapelvhez ragaszkodott a városvezetés: a közszolgáltatások nem sérülhetnek és a főváros intézményeiben, cégeinél és a hivatalban dolgozó 27 ezer ember bérét ki kell fizetni – hangzott el.

Nem mennek be a zsákutcába

Budapest nem hajlandó bemenni abba a zsákutcába, hogy lekapcsolják az utcai lámpákat, nem járnak a buszok a villamosok vagy a metró, netán nem folyik a víz a csapból.

Működési hitelt vesz fel a BKK

A BKK 24 milliárd forint működési hitelt vesz fel, amelyet a tervek szerint szeptemberben az iparűzési adó nagyobb bevételi hányadának érkezésekor fizetnének vissza. Eltolják az év második felére a tervezett fejlesztéseket is. Ez érintheti a Lánchíd felújítását is, amely eddig az előre meghatározott ütemterv szerint haladt.

Továbbra is spórolnak

Ezenfelül továbbra is fenntartják a szigorú energiamegtakarítási programot, amellyel 40 százalékot spóroltak az év első három hónapjában.

Nem érkezett rezsitámogatás

„A nemzet fővárosa eddig egyetlen fillér rezsitámogatást sem kapott, holott erre határozott ígéretet kaptak az Orbán-kabinettől és a többi város között már szét is osztottak 44 milliárd forintot az elszabadult energiaárak kompenzálására” – fogalmazott Karácsony Gergely.

Behajtják a pénzeket

A főpolgármester hozzátette: behajtják a Lánchíd felújításához ígért 6 milliárdos támogatást. Szintúgy elvárják a járműfejlesztésre ígért 11 milliárdot, amelyet a főváros megelőlegezett a kormánynak. Az önkormányzat a beruházások folytatására és indítására 16,6 milliárdos fejlesztési hitelt venne fel, amelyhez kormányzati jóváhagyásra van szükség. Ez a kabinetnek egyetlen fillérjébe se kerül, így aligha tagadhatja meg a városvezető szerint.

Nem hiszi

Karácsony Gergely nem hiszi, hogy előrehozott választásokat kellene kiírni a város pénzügyi ellehetetlenülése miatt az idén, de ha igen, akkor annak csak örülne, lévén bizonyosan megnyernék. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely. Fotó: Facebook