Az elektromos autók vásárlása iránt érdeklődők számára nem akármilyen hírnek számított, hogy kibővültek az elektromos gépjárművek vétele kapcsán igénybe behető állami támogatás részletei. Ezekkel a részletekkel foglalkozunk a bejegyzés keretei között.

Megnézzük tehát, hogy milyen nagyságrendig van lehetőség financiális támogatást igényelni az elektromos autó vásárlása mellé. Majd kitérünk az állami program anyagi, valamint határidővel kapcsolatos korlátaira is.

Dióhéjban az elektromos autókkal kapcsolatos támogatás részleteiről

Gyakorlatilag egy sávos támogatási rendszert kell elképzelni, aminek az igénybevételére az új elektromos autók vásárlása kapcsán van lehetőség. A program célja lehetőséget biztosítani azoknak, akik egészen mostanáig a szükséges anyagi források hiánya miatt nem tudtak elektromos autót vásárolni.

11 millió forint alatti vételárnál legfeljebb 50%-os támogatás jár 2,5 millió forint maximális összegben. Hogyha az autó vételára 11 és 15 millió forint közé esik, akkor maximum 500 ezer forint támogatás igényelhető. Ennél drágább autóknál már nem jár az állami támogatás.

Egyéb részletek az elektromos autók vásárlása kapcsán igényelhető támogatással kapcsolatban

Fontos tudni, hogy az elektromos autók vásárlására vonatkozó állami támogatás már korábban is létezett. Most viszont a lehetőségek kibővítéséről, illetve a támogatási összeg növeléséről van szó a gyakorlatban.

Nem árt persze azzal kalkulálni, hogy a támogatásnak egyrészt időben, másrészt financiális értelemben is van egy korlátja. Ami a határidőt illeti, legkésőbb 2022. június 1-ig van lehetőség élni az elektromos autók vásárlására vonatkozó állami támogatás lehetőségével.

Mindezen felül a program kapcsán egy 5 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre. Tehát egészen addig van lehetőség igényelni magát a támogatást, amíg ez a financiális keret ki nem merül.

Kik tudnak leginkább profitálni az elektromos autókra vonatkozó támogatás lehetőségéből?

Az elektromos autókkal kapcsolatos állami támogatás családok, természetes személyek, illetve nem természetes személyek részéről egyaránt sikeresen igényelhető. Ennek köszönhetően kimondottan széles lehet az a réteg, akiknek ez kimondottan kedvező opciót jelent.

Merthogy kifejezetten sokan fontolgatják már egy ideje az elektromos autók vásárlásának a lehetőségét. Egyrészt a technológia környezetbarát jellege miatt, másrészt a gépjármű fenntartásának a kedvező anyagi vonzatát figyelembe véve.

Ugyanakkor már egy középkategóriás elektromos autó vételára is abba a sávba esett egészen mostanáig, amit sokan egész egyszerűen nem engedhettek meg maguknak. Viszont az állami támogatással élve egyre szélesebb réteg számára jelenthet valós alternatívát az elektromos autómodellek megvásárlása.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!