A világ számos vezetője emlékezett meg a magyar államalapítás ünnepéről Áder János köztársasági elnöknek írt levélben. Az USA elnöke a jogállamiságról írt, a pápa imádkozik értünk, de Magyarország születésnapján Emmanuel Macron, francia köztársasági elnök is levelet küldött. Közben Győrfi Pál elmonda, volt-e rendkívüli esemény az ünnepen.

Imádkozik értünk a pápa

Ferenc pápa azt írta: készülve a Budapesten tartandó Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson való részvételére, Szent István mennyei közbenjárásáért imádkozik, hogy a magyar emberek élvezhessék majd a mindenható Isten bőséges áldását. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Drónokból összeálló kereszt a Parlament előtt

Fotó: BPK

Hoppá! Magyarország 15. legolvasottabb weboldala lett a BudaPestkörnyéke.hu. Az auditált DKT/Gemius mérés szerint pedig a 11. legnépszerűbb hírportál lett az országban. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

 

A brit uralkodó is írt

II. Erzsébet brit királynő táviratában azt hangsúlyozta: az elmúlt nehéz év után bízzanak abban, hogy sikerül leküzdeni a globális egészségügyi kihívásokat és jobb idők várnak a jövőben.

Az USA elnöke reménykedik

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke arra is emlékeztetett, hogy idén van az évszázados évfordulója a magyar-amerikai diplomáciai kapcsolatoknak. Az elnök reményét fejezte ki, hogy a két ország kapcsolatai tovább mélyülhetnek olyan értékek mentén, mint a demokrácia, az egyéni szabadság és a jogállamiság.

A kínaiak vezére készen áll

Hszi Csing-pin, a Kínai Népköztársaság elnöke kiemelte, hogy a kínai-magyar kapcsolatoknak nagy jelentőséget tulajdonít és készen áll arra, hogy tovább dolgozzanak együtt közösen a két ország, a két nép érdekében.

Macron is írt

Megemlékezett a magyar államalapítás ünnepéről Frank-Walter Steinmeier, a Németországi Szövetségi Köztársaság szövetségi elnöke; Emmanuel Macron, a Francia Köztársaság elnöke; Borut Pahor, a Szlovén Köztársaság elnöke; Sergio Mattarella, az Olasz Köztársaság elnöke; Alexander Van der Bellen, az Osztrák Köztársaság szövetségi elnöke és Ram Nath Kovind, az Indiai Köztársaság elnöke.

400 mentős

Közben különleges esemény nélkül zajlott le az augusztus 20-ai fővárosi rendezvények egészségügyi biztosítása – közölte az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője szombaton az MTI-vel. Győrfi Pál tájékoztatása szerint a mentőszolgálat mintegy 80 “mozgóőrségi” mentőegysége, csaknem 400 mentődolgozóval összehangoltan, a mentési tervnek megfelelően végezte munkáját. A mentőknek 89 embert kellett elsősegélyben részesíteniük, jellemzően enyhe rosszullétek és könnyű sérülések miatt, közülük 29 embert vittek kórházba további ellátásra – tudatta Győrfi Pál.

Operatív törzs

A hétvégén is folytatja munkáját az államalapítási ünnep biztonságos és zavartalan lebonyolításáért felelős operatív törzs – közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Facebookon.

Nagyszabású ünnep

Kovács Zoltán bejegyzésében hangsúlyozta, szombaton 16 helyszínen folytatódnak az augusztus 20-ai ünnepségsorozat programjai, amelyekre további sok tízezer látogatót várnak. A kormány idén minden idők legnagyobb szabású, több napon át tartó Szent István-napi fesztiválját szervezte meg, amelynek rendezvényei vasárnapig tartanak. Augusztus 20. hivatalos állami ünnep az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Tűzijáték 2021 – Fotó: MTI/Máthé Zoltán