Elvonás, elvonást követ Budapesten és a többi önkormányzatnál. Karácsony Gergely hétfőn arról írt a közösségi oldalán, hogy pokoli év lesz a következő, a helyettese pedig azt mondta, a kormány be akarja bizonyítani az ellenzéki városvezetőkről, hogy alkalmatlanok. Egy friss kutatás szerint az ellenzékre többen szavaznának, mint a Fideszre, a főpolgármester szerint ezért bünteti a kormány Budapestet, a budapestieket és az ellenzéki vezetésű városokat.

Nem lesz elég pénz

A következő év pokoli nehéz lesz. A 2021-es lesz az elmúlt évtizedek legtakarékosabb fővárosi költségvetése – írja a főpolgármester. Mint fogalmaz: „A spórolást magunkon, a politikai vezetésen kezdjük, de sajnos még így sem lesz elég pénzünk arra, hogy minden közszolgáltatást azon a színvonalon biztosítsunk a budapestieknek, mint amit megérdemelnének.” – tette hozzá Karácsony Gergely, majd így folytatja:

Megszorítás és válság

„A válság és a kormány megszorításai drámai mértékben csökkentik a főváros bevételeit. Mivel a kormánypropaganda rengeteg hazugságot hordott össze ezekkel kapcsolatban, fontos tudnotok, hogy jövőre 88 milliárd forinttal kevesebb pénzből kellene ugyanazt nyújtanunk a városlakóknak, mint 2019-ben Tarlós Istvánnak” – írta közösségi oldalán Karácsony Gergely. Közben 88 milliárd forint bevételkiesésre számít a Városháza, az alábbi elvonásokra kerül sor:

Itt az elvonás-lista

  • Iparűzési adó: -28 milliárd
  • Megemelt szolidarítási adó: – 26 milliárd
  • BKK jegybevétel-kiesés: -20 milliárd
  • Ki nem fizetett szemétszállítás: -5 milliárd
  • Megemelt közműadó: -5 milliárd
  • Fővárosi cégek bevételkiesése: -4 milliárd

A kerületek is rosszul járnak

A 88 milliárd forintos elvonásokhoz még hozzájön a kerületektől elvont összeg, így a teljes fővárostól bőven több, mint 100 milliárdot vonnak el.

A választási ígéretekből sem lesz semmi

 A 9. kerület esetében szintén hosszú a lista. Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere így fogalmazott hétfő este az ATV-ben: „Mindaz amiért jó volt élni Ferencvárosban és a választási ígéreteinkről nem is beszélve, az nem lesz – fogalmazott a polgármester.

Alkalmatlanság

Kerpel-Frónius Gábor főpolgármester-helyettes szerint a sok elvonásnak az lehet az egyik oka, hogy az ellenzéki városvezetésről be akarják bizonyítani, hogy alkalmatlanok.

Veszítene a Fidesz

A városvezető állítja a friss Závecz Research kutatás egyértelműen bebizonyította, hogy az emberek szívesebben szavaznának egy ellenzéki közös listára, mint a Fideszre. Ezek alapján Kerpel-Fronius Gábor szerint a kormánynak meg kell konstruálniuk azt a képet, hogy az ellenzék alkalmatlan.

Harc

A főpolgármester-helyettes azt is mondta hétfőn az ATV-ben, hogy az önkormányzatiság felszámolásáról szól ez a harc. Orbán Viktor nem nagyon tudja elviselni a tőle független, autonóm hatalmi központokat.

A Závecz Research a Fideszre nézve negatív kutatási adatairól annyit mondott a főpolgármester, hogy ez azt is megmagyarázza miért bünteti a kormány Budapestet, a budapestieket, az ellenzéki vezetésű városokat.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely és Orbán Viktor – BPK-montázs