Az Amerikai Egyesült Államok új elnöke, Joe Biden 1977-ben már járt Magyarországon. Második feleségével, a leendő first ladyvel a Balatonnál töltötték a nászútjukat, Budapesten pedig több kommunista vezetővel találkozott.

Különleges választás

Minden idők legkülönlegesebb elnökválasztásának nevezte a CNN a mostani választást. Rendkívül szoros volt az eredmény, Joe Biden demokrata jelölt végül kiütötte a hivatalból Donald Trump elnököt.

Régi motoros

Az új elnök régi motoros az amerikai és a nemzetközi politikában. Obama elnök idején nyolc évig alelnök volt, most pedig 77 évesen ő lesz mindenidők legidősebben hivatalba lépő elnöke.

30 évig volt szenátor

Biden politikai karriere az 1972-ben kezdődött, amikor a New Yorkhoz közeli Delaware állam szenátora lett és 30 évig az is maradt.

Magyarországra jött

A Magyarországról származó Tom Lantos szenátor nála kezdett politizálni, jól ismerték egymást a szenátusból, jóban is voltak. Így történt, hogy Tom Lantos javaslatára Biden a Balatonhoz utazott nászútra.

Balatoni nászút

1977-ben vette el második, jelenlegi feleségét, akiből hamarosan first lady lesz. Akkor úgy döntöttek Magyarországra utaznak és a Balatonnál töltik a mézesheteiket – írja a Balatonkörnyéke.hu hírportál.

Az akkori legolvasottabb újság is beszámolt róla

A Népszabadság akkor, 1977-ben azt írta, hogy „Magyarországra látogatottJoseph Biden szenátor az Amerikai Egyesült Államok szenátusa, külügyi bizottságának tagja Budapestre érkezett.”

Sok pártemberrel találkozott

A rövid cikkben hosszan felsorolják kikkel találkozott. Fogadta őt a minisztertanács elnökhelyettese, a Kulturális Kapcsolatok Intézetének elnöke, a külügyminiszterhelyettes, külkereskedelmi miniszterhelyettes, és együtt ebédelt az országgyűlés külügyi bizottságának egyik tagjával.

Sokára lehet új amerikai nagykövet Budapesten

A Magyarországra érkező új amerikai nagykövetről a magyar származású Charles Gati a John Hopkins egyetem professzora azt nyilatkozta a Népszavának, hogy egy magas rangú, Magyarországot jól ismerő diplomata nemrég azt mondta neki, hogy felkérés esetén sem vállalná a posztot, mert nem tudna elég komoly kapcsolatokat kiépíteni az Orbán-kormánnyal. „Feltételezem, hogy folytatódik a politikai kinevezettek rossz gyakorlata, de az is lehet, hogy jó ideig senki nem megy Budapestre, mint ahogyan jó pár hónapja Washingtonban sincs magyar nagykövet.” – mondta Charles Gati.

Az érdi polgármester ott volt, amikor alelnök lett

Az érdi polgármesternek, Csőzik Lászlónak is van némi kapcsolódása Bidenhez, hiszen 2008-ban fiatal politikusként ő képviselte az országot Obama kampányában, amelyben Biden alelnökként vett részt.

Közéleti szereplő

Csőzik Zoltán így ír erről a közösségi oldalán: „Régi hagyomány, hogy az USA Külügyminisztériuma minden elnökválasztásra vendégül lát egy-egy közéleti szereplőt – döntően ifjú politikusokat – a világ majd minden civilizált országából, hogy közelről mutassa be, hogyan is zajlik a föld legerősebb államában az elnökválasztás. 2008-ban az a megtiszteltetés ért, hogy én képviselhettem kis hazánkat az amerikai elnökválasztáson. Közel egy hónapot tölthettem el a világ minden tájáról idesereglő kb. 120 társammal együtt az Egyesült Államokban, így testközelből élhettem át azt történelmi elnökválasztási kampányt, amelyet akkor Barack Obama nyert meg” – írta Érd polgármestere.

Kiemelt kép: Joe Biden – BPKmontázs