A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete vasárnap arra szólította fel az óvodás- és iskoláskorú gyerekek szüleit, hogy „Ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket!”. Hetek óta több szakember is azt javasolja, hogy zárják be az iskolákat.

Aggódnak a szülők

„Sok levelet kapunk szülőktől, hogy féltik a gyermekeiket. Féltik, mert nem megfelelő a távolságtartás, nem mindenhol biztosítható a tanulócsoportok elkülönítése. Továbbá az esetek túlnyomó többségében vagy nincs tesztelés vagy csak megkésve, ezért a szülők nem érzik azt a részleges biztonságot, amit a kontaktkutatás jelentene. A dolgozók és a szülők közös érdeke az ártalomcsökkentés a közoktatási intézményekben!”- így kezdi közleményét A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmánya.

Mindenkinek ez az érdeke

A PDSZ szerint a dolgozók és a szülők közös érdeke az ártalomcsökkentés a közoktatási intézményekben.

“Megoldás, nem  pánik”

„Nem pánikra, hanem megoldásokra van szükség, ami viszont a kormány és az oktatásirányítás felelőssége lenne. Ameddig viszont a kormány nemcsak szavakban, hanem tettekben is elkötelezi magát az élet és az egészség védelme mellett, addig is lépéskényszerben vannak a szülők” – írta a PDSZ.

Az intézményvezetők igazolják a hiányzást

A pedagógusok szakszervezete azt javasolta a szülőknek, kérjék meg az óvodavezetőt, igazgatót, hogy igazolja a gyermekek hiányzását. A szervezet szerint a házirendek és a helyi járványügyi protokollok alapján az óvodavezető és az igazgató rendelkezhet a gyermekek, tanulók mulasztásának igazolásáról!

Senkinek sem könnyű ez a helyzet

„Bár ez többletterhet jelenthet mindenkinek, azonban ennek hiányában a tömeges megbetegedések később még nagyobb többletterhet fognak jelenteni a családoknak! Bármennyire is felkészült egy intézményvezető, legjobb igyekezete ellenére sem tudja cáfolni, hogy mára nem fertőzésveszélyes helyek a közoktatási intézmények. Épp ezért csökkentsük a veszélyeztetettséget!”

Orbán Viktor nem tartja indokoltnak az iskolák bezárását

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban azt mondta, továbbra sem gondolkodnak abba, hogy bezárják az iskolákat. A miniszterelnök szerint 7 hét van hátra a téli szünetig, ”addig kellene kibírni”. Ha a diákok „nincsenek benn az iskolában, az nem azt jelenti, hogy otthon fognak maradni. A biológia működik, az ember ilyenkor megy”.

Nem elegendő ez a védekezés

Ez a típusú védekezés, amelyet jelenleg végez az ország, messze nem elegendő ahhoz, hogy a tragédiát elkerüljük – mondta a TV Eger adásában szombaton Dr. Darvai László egri belgyógyász, Ostoros háziorvosa.

Be kell zárni az óvodákat és az iskolákat

Darvas László szerint amennyiben nem zárják be az egész országban az összes óvodát, iskolát, akkor „a járvány szabadon fog terjedni családról, családra″. A belgyógyász arról is beszélt, hogy már az egri kórház járványkórházzá válásának második napján látható volt, hogy „brutális betegbeáramlás történik″.

„Tragédia lesz ebből”

„Ez egy olyan járvány, amely a felnőttek egészségét, adott esetben az életét veszélyezteti, és egy olyan járvány, amelyet nagyrészt a gyerekek terjesztenek. Hiszen a gyerekek szinte tünetmentesek, szabadon járnak-kelnek, és hordozzák az intézményeken keresztül, családról családra a bajt. Ha nem lehet megteremteni az online oktatást, aminek minden feltétele adott az országban, akkor itt olyan tragédia lesz, amilyen eddig nem volt– vélekedik az egri doktor.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Rosta Tibor