A német szövetségi kormány reményei szerint “nagyon hamar” megkaphatják a forgalomba hozatali engedélyt a koronavírus elleni első oltóanyagok – mondta Angela Merkel német kancellár vasárnap. Hatvan oltási centrumot rendeznek be, a központosításra azért van szükség, mert az oltóanyagot mínusz 78 Celsius-fokos hőmérsékleten kell tárolni. A kancellár szerint a oltás után is együtt kell élni a járvány miatt bevezetett korlátozásokkal.

Napokon belül kész a vakcina

A kancellár egy videóban, amelyben állampolgári kérdésekre válaszolt, elmondta, hogy nem lesz rögtön elég vakcina a teljes lakosság beoltására, ezért mérlegelni kell, hogy mely csoportok tagjai kaphatnak elsőként oltást.

Szakértők dolgoznak az oltás menetrendjén

A kérdéssel az oltások szabályozásával foglalkozó független szakértői testület (Ständige Impfkommission – STIKO), a nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina – Nationale Akademie der Wissenschaften) és a szövetségi orvosi kamara mellett működő etikai bizottság (Zentrale Ethikkommission – ZEKO) foglalkozik.

Elsők lesznek az orvosok

Közös javaslatukat még nem terjesztették a kormány elé, de az már tudható, hogy a legelsők közé tartoznak majd az ápolók, az orvosok és a leginkább veszélyeztetett csoportok tagjai.

Sok az idős Németországban

Ez a lakosság igen nagy részét jelenti – tette hozzá Angela Merkel, utalva arra, hogy a német a japán után a második legidősebb társadalom a világon, a 83 milliós lakosságban 24 millió hatvan éven felüli van, akik minden mástól függetlenül, életkoruknál fogva fokozottan veszélyeztetettek.

Indul a kampány

A kancellár elmondta, hogy már meg is kezdték a koronavírus-elleni oltási kampány előkészületeit. Azonban egyelőre nem tudni, hogy mennyi oltóanyag lesz majd, és az sem ismert, hogy mennyi időre biztosít védettséget az oltás.

Az oltás után is maradnak a korlátozások

Az viszont biztos, hogy az oltóanyagok megjelenése után is együtt kell élni a járvány miatt bevezetett korlátozásokkal – jelezte Angela Merkel, kiemelve, hogy a vírus akkor tekinthető “többé-kevésbé legyőzöttnek”, amikor a lakosság 60-70 százaléka átesett a fertőzésen, vagy az oltás révén védettséget szerzett a vírussal szemben. A korlátozásokat csak ebben az esetben lehet mind visszavonni – húzta alá a kancellár. Hozzátette: az oltás nem lesz kötelező, mindenki szabadon eldöntheti, hogy beoltatja-e magát.

Oltásközpontok

A Bild am Sonntag című vasárnapi lap az előkészületekről azt írta, hogy a tartományi kormányok keddig, november 10-ig jelentik be a szövetségi kormánynál, hogy hol alakítanak ki úgynevezett oltási központokat, amelyekre ki lehet szállítani a SARS-Cov-2 elleni vakcinát.

Nagy hideg kell a vakcinának

A tervek szerint országszerte hatvan oltási centrumot rendeznek be. A központosításra azért van szükség, mert az oltóanyagot mínusz 78 Celsius-fokos hőmérsékleten kell tárolni, és sok háziorvosi rendelőben nincs ilyen teljesítményű hűtőberendezés.

A hadseregre is szükség lesz

A lap információi szerint az oltóanyag-ellátási munkálatokba a hadsereg is bekapcsolódik. Így több támaszponton kialakítanak majd megfelelő hűtőberendezéssel felszerelt raktárakat az oltási központoknak szánt szállítmányok tárolására és őrzésére.

Több, mint félmillió fertőzött

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vasárnapi adatai szerint az utóbbi 24 órában 16 017 fertőződést regisztráltak. Az új esetekkel együtt 658 505 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót Németországban. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 63-mal nőtt, 11 289-re.

MTI/BPK – Kiemelt kép forrása: