A friss statisztikai adatok szerint 2019-ben 7 ezer lakást vásároltak meg külföldiek Magyarországon. A legtöbben Németországból vásároltak, míg őket szorosan a kínai vevők követték, a legnagyobb növekedés azonban a vietnámi vásárlók körében volt mérhető – derül ki a KSH felméréséből.

Vietnámiak vásárlása megugrott

Budapesten főleg a kínaiak nyomulnak a lakáspiacon, de a vietnámiak vásárlásai is jelentősen, harmadával nőttek, különösen a belvárosi kerületrészeken. 

Kevesebbet vesznek a szomszédok

Ezzel szemben kevesebben érkeztek a környező országokból, a román és a szlovák állampolgárok 16, illetve 14%-kal kevesebb lakást vásároltak, mint egy évvel korábban – írja a Porfolió.hu.

Pörögnek a drága lakások

Állampolgárság szerint jelentősen eltér az egyes országokból érkező vevők piaci viselkedése is. Míg a német, holland, belga, svájci, valamint román és szlovák vásárlók elsősorban a vidéki, ebből adódóan olcsóbb ingatlanok iránt érdeklődtek, addig a kínai, vitenámi és izraeli vásárlók egyértelműen Budapesten, azon belül is a drágább, belvárosban kerestek lakást. A 348 vietnami vásárlónak például 98 százaléka budapesti lakást vett.

60 milliós vietnámi átlagköltés

Egy holland átlagosan 11,5 millió forintot költött egy kiszemelt magyar vidéki ingatlanra, addig a vietnámiak átlagosan 60 millióért vesznek pesti lakásokat.

Kínaiak, franciák, németek

Rajtuk kívül a drágább szegmensből válogattak még a kínaiak és a franciák is, mindkét nemzet vásárlói közel 50 millió forintot költöttek el a vásárolt lakásra.

Osztrákok, románok

Az osztrákok nagyrészt a nyugati országhatár közelében vásároltak lakásokat, átlagosan 24 millió forintért. A romániai vevők átlagos költése 13 millió forint, szintén a legalacsonyabbak közé tartozott, ők ugyanis a keleti országrész alacsonyabb árszínvonalú településein jelentek meg nagyobb számban. Ennél is alacsonyabb áron vásároltak a már említett hollandok, akik jórészt Dél-Dunántúl kistelepülésein szereztek ingatlanokat.

A belvárosban a legerősebb a külföldi jelenlét

A külföldi állampolgárok összesen 208 milliárd forint értékű lakásvásárlásai a teljes lakáspiaci forgalom 6,9%-át tették ki 2019-ben.

143 milliárd forint

Budapesten ez az arány jóval magasabb volt, ott a lakáspiaci forgalom összértékének 12%-a (143 milliárd forint) származott külföldi magánszemélytől.

Lakásbiznisz

A külföldiek által a fővárosban elköltött összeg háromnegyedét hét kerületben a 2., 5., 6., 7., 8., 9. és a 12., 13. kerületben költötték el, itt a lakásbiznisz 30%-át kizárólag a külföldi vevők gerjesztették.

Ez is érdekelni fog!

Kiemelt kép: Palotanegyed, Bródy Sándor utca – Fotó: BPK