Éjfél és reggel 5 között, vagyis kijárási korlátozás alatt tilos kutyát sétáltatni – ezt írta a Állatmentő Liga kérdésére az operatív törzs ügyfélszolgálata. Aki megszegi a szabályozást, az súlyos büntetésre számíthat.

Kijárási korlátozás

Eddig sok állatbarátnak nem volt teljesen egyértelmű, hogy a kutyasétáltatás szabályszegéssel jár-e, miután múlt hét közepén kijárási korlátozást vezetett be a kormány. A szomszédos Ausztriában például a kutyasétáltatás és a sportolás kivételt képez a kijárási korlátozás alól.

Az Állatmentő Liga megkérdezte az operatív törzset

Az Állatmentő Liga az operatív törzshöz fordult, hogy lehet-e kutyát sétáltatni éjfél és hajnali öt óra között, illetve megengedi-e a szabályozás, hogy szükség esetén állatorvoshoz vigyük háziállatunkat éjszaka.

Nem lehet kutyát sétáltatni

Az operatív törzs ügyfélszolgálata azt írta, hogy a sétáltatás nem jelent kivételt a tilalom alól, „a jelen hatályos rendelkezések nem teszik lehetővé a kijárási tilalom idején”.

Ez is olvasd el

Meglepőt mondott a koronavírus-oltásról Angela Merkel: az oltás után is együtt kell élni a korlátozásokkal

Ha beteg az állat, akkor el lehet vinni otthonról

Ám az állat megbetegedése már egy más kategóriába tartozó indok. „Ilyenkor a lakhely elhagyásának célja az állat életének védelme, mely sok esetben akár súlyos vagyoni kárral is fenyegető helyzet. Utóbbi esetben mindenképpen ajánlott a helyi rendőrkapitányság ügyeletével is egyeztetni még az orvoshoz való indulás előtt” – írták. 

Mindenkinek otthon kell lennie

Orbán Viktor kedden jelentette be, hogy kijárási korlátozást vezetnek be az országban. A rendelet szerint éjfél és reggel öt óra között mindenkinek a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén kell lennie.

Munkába és életveszély esetén lehet kimenni

Kivételt azok jelentenek, akik dolgoznak, dolgozni mennek, vagy munkából mennek hazafelé. De akkor is ki lehet menni az utcára, ha valakit egészségkárosodás, életveszély vagy súlyos kár fenyeget. Ez utóbbiba tartozik a sürgős állatorvosi ellátás is. 

Először csak figyelmeztetnek

A szabályszegőket először csak figyelmeztetik, de akár bírságot is kiszabhatnak a rendőrök az ellenőrzés során.

Akár 200 ezer is lehet a bírság

A helyszíni bírság összege ötezer forinttól százötvenezer forintig terjed, de többszöri szabályszegés után akár kétszázezer forintos büntetést is kaphat az ember. 

Kiemelt kép: illusztráció