Elképesztő, hogy a reformátusok nem tudják magukat megtisztítani a pedofilok védelmezőitől. Kiderült, hogy a bicskei református lelkész, Máté János elsunnyogja, hogy nemrég presbiterré választhatták a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesét, aki pedofilvédelmező, de felmentette a köztársasági elnök. A bicskei reformátusok vezetője állítólag azt mondta, nem baj, hogy elítélték a presbitert, mert ártatlanul vádolták meg.

Gyerekekkkel szop.tta magát a pedofil bicskei igazgató

Mindenekelőtt lássuk mit is tett a bírósági ítélet szerint az a K. Endre, aki a bicskei református lelkész szerint teljesen ártatlan. K. Endre igazgatóhelyettesként évekig falazott az igazgató ocsmány bűneihez. A lebukott igazgató bent lakott a gyermekotthonban és éveken keresztül az ártatlan, kiszolgáltatott gyermekeket használta testi vágyai kielégítéséhez. Magához rendelte a fiúkat és tapogatta őket, lesz.patta magát velük. Amikor ez kiderült rendőrségi ügy lett, de K. Endre segített az igazgatónak. K. Endre az irodájába bezárta a fiúkat és a rendőrségi vallomás visszavonására kényszerítette őket. Nem szabadott arról beszélni, hogy János bácsi ocsmány pedofil. Ezután az egyik áldozat öngyilkos lett. Nos, ezt a K. Endrét védi a református egyház püspöke, Balog Zoltán és úgy tűnik, hogy a bicskei lelkész, Máté János is. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

A bicskei lelkész szerint is ártatlan a pedofilvédő K. Endre

Kiderült, hogy a bicskei lelkész, Máté János annyira hisz K. Endre ártatlanságában, hogy fondorlatos módon még presbiterré is választották. Nem külön szavaztatták meg a híveket a presbiterekről, hanem egyszerre kellett dönteniük, így K. Endre megválasztása nem volt kérdéses. Állítólag amikor rákérdeztek K. Endre büntetett előéletére, a lelkész azt válaszolta, hogy nem gond, hiszen kegyelmet kapott és különben is ártatlan. Amikor most kiderült a lelkész sunnyogása, gyorsan eltakarítottak mindent: fotókat és a presbiterek névsorát a weboldalakról

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Máté János bicskei lelkész nem mer kiállni

A presbiterek névsora elvileg nyilvános, de Bicskén nem az. Ennek nyilván oka van, azonban Máté János lelkész hallgat. Ez a legkönnyebb. Gyáván a templom és az egyház falai mögé rejtőzik, ahelyett, hogy kiállna és elnézést kérne a hívektől. Ez valóban nemes, tisztességes, lelkészhez méltó magatartás lenne.

Balog Zoltán a reformátusok szégyene lett?

A dolgok mélyére tekintve azonban mit is várhatunk a református egyháztól ebben az ügyben akkor, amikor Balog Zoltán a Magyar Református Egyház egyik püspöke járta ki a megbukott köztársasági elnöknél K. Endre kegyelmét. Balog még legutóbb is arról beszélt, hogy K. Endre szerinte ártatlan. Bizonyára a sok megalázott gyermek vallomása, akiket János bácsi leszo.atott, majd K. Endre megfenyegetett kevesebbet ér, mint a később presbiterré lett K. Endre magyarázkodása.

Csak páran mertek kiállni

Döbbenetes, hogy eddig csak néhány jóérzésű református lelkész és püspök mert elhatárolódni Balog Zoltántól és a reformátusokra egyre jobban ráégő pedofíl-ügy szereplőitől. Vélelmezhetően a bicskei református lelkész sem tartja helyesnek, azt a bűncselekményt, amit K. Endre próbált eltussolni, azonban azzal, hogy K. Endrét védelmezi, maga is bűnös lesz. 

Református püspök és lelkész védelmezi a pedofilvédőt

A helyzetet sokféleképpen lehet magyarázni, de a lényeg mégis csak az, hogy egy nyilvánvaló és undorító bűncselekményt eltussoló embert védelmez a református egyház egyik befolyásos embere, Balog Zoltán és úgy tűnik már a bicskei lelkész, Máté János is.

Egymásnak pattintják a nyilvánosságot

Az egyházközségek fölötti igazgatási szint az egyházmegye, a bicskei a vértesaljaihoz tartozik. Ennek az esperese Hajdú Szabolcs Koppány, akitől hiába kérték írásban a bicskei presbiterek névsorát, nem reagált. A telefonos megkeresést pedig azzal hárította el, hogy a református egy alulról építkező egyház, és keressék a bicskei református lelkészt, Máté Jánost. A református egyház sajtóosztálya az alábbi választ adta: „Nem rendelkezünk információval a helyi gyülekezet presbitériumának összetételéről. Javasoljuk, hogy kérdésükkel forduljanak közvetlenül a Bicskei Református Egyházközséghez.” – aki viszont hallgat, vagyis Máté János sunnyog.

Csendben megpróbálták elsunnyogni

A múlt héten a lap újabb jelzést kapott: “A vasárnap 10-órakor kezdődő istentiszteleten jelenti be a bicskei református lelkész K. Endre presbiteri tisztről való lemondását. A lelkész az istentiszteleten a prédikációt követően kihirdette az aktuális, közérdekű információkat és ekkor hangzott el, hogy változás történt a presbitérium összetételében, mivel lemondott az egyik presbiter. Hogy mi a neve a lemondott presbiternek, azt a lelkész, Máté János nem közölte.

Presbiter lehetett K. Endre Bicskén

Mivel a lelkész nem nyilatkozott az ügyben, így nem tudták megerősíteni vele a presbitérium megválasztásának körülményeire vonatkozó értesüléseket sem. A 444 azt írja, hogy tavaly év végén az egyik vasárnapi istentisztelet záró szakaszában a jelöltek egyenként mentek ki az úrasztalához, és pár szót mondtak magukról bemutatkozásképp. Köztük lehetett K. Endre, aki azt mondta, hogy Erdélyből jött és Bicskén él. A hívek többsége nem tudott arról, hogy el volt ítélve.A presbiterválasztás előtt az egyik jelölt rákérdezett: igaz-e a szóbeszéd, csakugyan el volt-e ítélve K. Endre. A tiszteletes erre azt mondta, kegyelmet kapott, de különben is, ártatlanul lett megvádolva.

A feddhetetlenség elvárás

Arról, hogy kik lehetnek – vélelmezhetően K. Endréhez hasonlóan – presbiterek, Viczián Miklós, a Magyarországi Református Presbiteri Szövetség tiszteletbeli elnöke írt. Az Újszövetségből idéz egy erre vonatkozó felsorolást arról, milyennek kell lennie egy presbiternek: feddhetetlennek, megfontoltnak, tisztességesnek kell lennie. Nem mindenki lehet presbiter. Mind a Szentírás, mind egyházi törvényeink korlátozásokat tartalmaznak. Ezek a korlátozások az isteni kiválasztástól és elhívástól, a jellem-tulajdonságokon és emberi kapcsolatokon keresztül, egészen az adminisztratív feltételek teljesüléséig terjednek. A gyülekezet választójogú tagjainak felelőssége, hogy Isten akaratát előzetesen imádságban tudakolva, olyan személyeket jelöljenek és válasszanak meg, akiknek a rátermettsége és készsége már korábbi gyülekezeti szolgálataik során nyilvánvalóvá vált, és ismereteik szerint nincsenek kizáró tényezők – írta a református presbiteri szövetség tiszteletbeli elnöke. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Máté János és Balog Zoltán – BPK-montázs