Súlyosan sérültek a fogyatékkal élők jogai a gödi Topház otthonban – ezt állapította meg a bíróság a napokban. A botrány még 2017-ben robbant ki, amikor az egyik nemzetközi szervezet vizsgálatából kiderült, hogy állatok módjára bánnak a fogyatékkal élőkkel az intézményben. A gondozottak csontsoványok voltak, ürülékes ágynemű feküdtek, közös fogkefét használtak.

Vizsgálták a gödi intézményt

A gödi intézményt érintő botrány még 2017-ben robbant ki. Akkor hozta nyilvánosságra a Mental Disability Advocacy Center (MDAC) nevű nemzetközi szervezet a jelentését, amelyben leírta a gödi Topház Speciális Otthonban látottakat. A civilszervezet nemzetközi szinten, a világon mindenhol jelen van és a szellemi fogyatékkal élők jogainak védelmével foglalkozik. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

6 hónapig vizsgálódtak

A 30 oldalas, „Kényszerzubbony és elkülönítés” című jelentésükben akkor a Gödön található magyar állami intézményt mutatták be, melyet hat hónapon keresztül vizsgáltak. A Topház Speciális Otthonban 220 beteget gondoztak akkor, akik értelmi fogyatékosok, többük mozgás- és halmozottan sérült ember volt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Embertelen körülmények

Gyermekek és felnőttek egyaránt laktak ott, az MDAC akkori jelentése szerint múlt századot idéző, embertelen körülmények között – a betegeket ágyukhoz kikötve vagy kényszerzubbonyban tartották, többüket fizikailag is bántalmaztak vagy kínoztak, nyílt sebeiket pedig nem kezelték.  „Egy fiú kezének olyan szaga volt, mint a rothadó húsnak” – többek közt ez állt a jelentésben.

Közös fogkefét használtak

 A bent lakók izomzata a fizikai aktivitás hiánya miatt elsorvadt, találkoztak egy hároméves gyermekkel is, akit rácsos ágyba zárva tartottak, így a korához képest viszonyított alulfejlettsége nem a veleszületett betegsége miatt alakult ki. Arról is beszámoltak, hogy közös fogkefét használtak az otthonban lakó fogyatékkal élők, saját ruháik pedig azért nem voltak, mert az adományként kapott ruhaneműket az ott dolgozók hazavitték.

Kikötözve tartották ezt a lakót

Forrás: MDAC

Hideg vízzel fürdették őket

 Az otthon lakóit úgy fürdették, mint az állatokat az állatkertekben: a fürdetőhelyiségek padlójára helyezték és távolról zuhanyozták le őket. Ha elfogyott a bojlerből a meleg víz, valakinek már csak hideg jutott.

Ürülékes ágynemű

A szervezet munkatársai “megdöbbentő higiéniai körülményekkel” találkoztak, több teremben nagyon hideg volt, a falakon, lepedőkön, ajtókon és bútorokon ürüléket és vizeletet találtak. A termekben 40-40 fogyatékkal élő embert szállásoltak el, köztük sokakat, akiknek folyamatos, komplex segítségre van szükségük.

Túlzsúfolt, lepuffadt szobák

Az intézetben a szobák túlzsúfoltak, számos helyen betört, beszakított ajtókat, omladozó falakat, megbontott villanykapcsolókat, csővezetékeket találtak. A fürdőhelyiségekben a legtöbb helyen nincs ajtó, függöny. A termekre általában két munkatárs jutott, de az is előfordult, hogy csak egy. Az MDAC szerint a dolgozók és a lakók közt csak minimális, felszínes interakció volt, és a gyógyszerosztáson kívül mással nem nagyon törődtek.

Csontsoványak voltak a lakók

Forrás: MDAC

Több szerv is hibázott

Most azonban a bíróság kimondta, hogy az állam „tétlen megfigyelőként” nézte, mi történik a gödi Topház otthonban – írja a HVG. Az ítélet értelmében több állami szerv is hibás volt abban, hogy a fogyatékkal élők számára fenntartott intézményben súlyosan sérültek az ott élők emberi jogai. A jogvédők azonban úgy gondolják, hogy nagy lépés az ítélethirdetés eredménye, és kiemelték, nem elszigetelt esetről van szó, hanem a probléma rendszerszintű.

Elmarasztalták az állami szerveket

Most azonban felcsillant a remény, miután elmarasztalta a Fővárosi Törvényszék a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot (SZGYF), a Pest Megyei Kormányhivatalt és a Kulturális és Innovációs Minisztériumot (az emberi erőforrások minisztériumának jogutódját – EMMI) keddi ítéletében a Topház speciális otthon ügyében.

Sérültek a lakók emberi jogai

A pert a Validity Alapítvány indította. Az elsőfokú ítélet szerint súlyosan sérült az otthonban élők szabadsághoz, emberi méltósághoz, egészségügyi ellátáshoz, valamint oktatáshoz való joga. Kiderült, hogy írásos formában csak néhány nap múlva készül el az ítélet, és az abban foglaltak mérlegelése után dönti majd el a Validity, hogy fellebbeznek-e az egyelőre nem jogerős döntéssel szemben.

Tétlen megfigyelők

A civil szervezet azonban elmondta, hogy az ügyben eljáró bíró kiemelte, hogy az állami szervek nem látták el megfelelően a feladataikat: az SZGYF, a kormányhivatal és az EMMI „tétlen megfigyelőként” nem tettek azért, hogy a Topházban elhelyezett, fogyatékkal élő emberek jogai tiszteletben legyenek tartva. Azonban a Belügyminisztériumot, Miniszterelnökséget és a Máltai Szeretetszolgálatot nem tartották felelősnek az üggyel kapcsolatban. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: 2017-ben készült felvétel az intézményben – Forrás: MDAC