Elsőként érkeztek azon az esős estén a Margit hídhoz 2019 május 29-én. Ők sem tudták mire számítsanak, aztán egymás után látták a megáradt Dunában vergődő embereket és a mozdulatlanul sodródó testeket. A két rendőr azonnal észbe kapott, tudták, hogy nagy a baj és segíteni kell. Így is tettek.

Elsőként érkeztek

„A rádión hallottuk, hogy valamilyen oknál fogva több ember a vízbe került. Akkor még nem tudtuk, hogy miért” – meséli Lázár Balázs rendőr törzszászlós, aki a kollégájával Virágh Richárddal motorcsónakkal elsőként érkeztek 2019. május 29-én este kilenc után nem sokkal a tragédia a helyszínére a Margit hídhoz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Emberek sodródtak a vízben

„Azonnal a hajóba ugrottunk és a Lánchíd térségében láttunk egy férfit sodródni a vízben, mellé álltunk a hajóval. Közben a kollégám Balázs szólt, hogy lát még egy hölgyet is sodródni a vízben” – meséli Virágh Richárd, majd így folytatja:

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Újraélesztés a Dunán

„A nőt is azonnal megragadtam, beemeltem a hajóba. Mivel nem voltak életfunkciói, azonnal megkezdtem az újraélesztést” – mondja a rendőrség által közzétett videóban a törzsőrmester.

A két életmentő rendőr

Virágh Richárd és Lázár Balázs – Fotó: Rendőrség

Keresték a túlélőket

A szakadó esőben köröztek a Dunán, keresték a túlélőket. A hajóba húzott férfi sokkos állapotban volt, a hölgyet pedig folyamatosan próbálták újraéleszteteni. A mentőknek átadták őket, kórházba vitték a két személyt.

Mindig eszükbe jut

A két rendőr azt meséli, hogy akárhányszor elmennek a Margit híd környékén, mindig eszükbe jut az a szomorú és feszültségteljes este. A parton felállított emlékmű pedig szomorú mementója a katasztrófának.

Koszorúztak a rendőrök

A tragédia második évfordulóján Budapest rendőrfőkapitánya egy koszorút helyezett a vízbe, miközben a Készenléti Rendőrség trombitása elfújta az Il Silenzio-t. A megemlékezésen Dr. Terdik Tamás r. vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya, helyettesei, valamint a nyomozást irányító vezetők, és az a két vízirendőr is részt vett, akik az elsők között értek a helyszínre; ők – ahogy az előbb elmesélték – két embert mentettek ki a vízből. A BRFK vezetői először a parton az emlékműnél, majd vízre szállva a hajón is megemlékeztek a magyar és a dél-koreai áldozatokról.

Ukrán kapitány a gyanúsított

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a baleset körülményeinek tisztázása érdekében halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés veszélyeztetése miatt szakértők bevonásával nyomozást rendelt el, és a beszerzett bizonyítékok alapján a nyomozók a szállodahajó ukrán kapitányát gyanúsítottként hallgatták ki. Az újabb szakértői vélemények és bizonyítékok alapján segítségnyújtás elmulasztásával is meggyanúsították.

60 fős nyomozócsoport

A Budapesti Rendőr-főkapitányság által felállított 60 fős nyomozócsoport 134 nap alatt befejezte az ügy nyomozását és a keletkezett iratokat megküldték az ügyészségnek. A hajókatasztrófa tárgyalása 2020. szeptember 8-án megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken.

28-an meghaltak

Két évvel ezelőtt, 2019. május 29-én 21 óra 15 perckor érkezett bejelentés arról, hogy egy hajó felborult a Dunán, a Kossuth tér magasságában. A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei, valamint a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat munkatársai haladéktalanul megkezdték a mentést és a helyszíni intézkedést. A balesetet követően a mentőegységek hét embert mentettek ki a Dunából és további 21 embert eltűntként kerestek. Pár másodperc alatt elsüllyedt a hajó. A végső összesítés szerint 28-an meghaltak, egy utas a mai napig nem került elő. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a két életmentő rendőr visszaemlékezése

Szolgálati közlemény

Tudjuk, hogy sok a reklám itt nálunk és elnézést is kérünk ezért. A BudaPestkörnyéke.hu teljesen független portál. Nem kapunk állami pénzeket és az olvasóktól sem kérünk egy fillért sem. A szerkesztőségünket a reklámbevételekből működtetjük, ebből fizetjük az újságírókat, ebből készülnek a cikkek. Amikor egy hirdetésre kattintasz pár forintot kapunk a hirdetőtől, így működünk. Köszönjük a türelmed, az érdeklődésed és azért ne feledd: a hirdetések is az olvasóért vannak, hiszen olyasmit akarnak neked mutatni, ami talán neked is érdekes lehet. Ha mégsem így lenne egyszerűen köszönjük, hogy minket is olvasol.

Kiemelt kép forrása: Rendőrség