„Az ilyen viselkedés elítélendő” – reagált a kínai külügyi szóvivő arra, hogy a Fudan egyetem körüli utcáknak olyan neveket adott a Városháza és a 9. kerületi önkormányzat, ami nem fog tetszeni a kínai kommunista pártnak. Közben szombatra Fudan Egyetem elleni tüntetést szerveznek, még Karácsony Gergely, főpolgármester is felszólal majd.

A kínaiaknak nem tetszik

Wang Wenbin külügyi szóvivő úgy látja, az akcióval a magyar fővárosban „előtérbe helyezik a Kínával kapcsolatos kérdéseket és hátráltatják a két ország együttműködését.” Kína és Magyarország kapcsolata Wang szerint „a fejlődés erőteljes szakaszában van, és gyümölcsöző eredményekkel kecsegtet” – írta meg a France24-re hivatkozva, az Atv.hu. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kínából nézve botrányos utcanevek

A szóvivő arra reagált így, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina 9. kerületi polgármester a Dalai Láma út, az Ujgur Mártírok útja, a Szabad Hongkong út és a Hszie Si-kuang püspök út neveket adták a Fudan Egyetem jövőbeli helyét környékező utcáknak.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Itt épülhet a Fudan

A Diákváros és a Fudan Egyetem leendő helyszíne a 9. kerületben – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Tüntetés lesz a Fudan ellen

Közben nagy tüntetést szerveznek a Fudan ellen Budapesten. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke tömegekre számít a szombati, demonstráción, ahol Karácsony Gergely is felszólal. Szombat délután négykor kezdődik a Fudan Egyetem megépítése elleni tiltakozás, és már háromtól lehet gyülekezni a Hősök tere és Kodály körönd környékén: lehet védettségi igazolvánnyal és anélkül is menni, csak a két csoportnak külön kell vonulnia.

540 milliárdba fog kerülni

„Egyáltalán ne jöjjön ide a kínai kommunista párt egyeteme Magyarországra, semmi szükség nincsen rá” – szögezte le a politikus, és hozzátette, hogy az is borzalmas, hogy 540 milliárd forintba kerül ez az egy intézmény, miközben a jövő évi költségvetés szerint 2022-ben 453 milliárdot költ a kormány a teljes magyar felsőoktatásra.

Így nézne ki eredetileg a Diákváros

Forrás: Facebook/Karácsony Gergely

3 milliós tandíj

Szabó Tímea az ATV-ben elmondta, hogy az eddigi információk alapján a Fudan Egyetemen egy magyar diáknak az éves tandíja két és fél millió lenne alapszakon és három és fél millió mesterszakon. Az oktatók mindeközben másfél millió forintot keresnének.

Kikapcsolták a mikrofonját

Szabó szerint hazaáruló az, aki felvesz egy 540 milliárdos kínai hitelt, amit még az unokáink is fizetni fognak – ezért a kijelentéséért legutóbb a parlamentben kikapcsolták a mikrofonját. Azzal folytatta, hogy úgy látja, rég nincs szólásszabadság a parlamentben, viszont látszott, hogy a miniszterelnök magyarázkodott. A képviselő kifejtette, hogy a tiltakozáson múlik, mi lesz a Fudannal, és biztos benne, hogy a Fidesz készít nem publikált közvélemény-kutatásokat a témában, így még az is elképzelhető, hogy le fogják állítani.

Korábban úgy volt

A Fudan Egyetem a Csepel-sziget északi csücskénél épülne meg. Korábban úgy volt, hogy a jelenleg romos iparterületen egy nagy magyar Diákváros lesz kollégiumokkal, oktatási és rekreációs intézményekkel. A kormány idén februárban úgy döntött, hogy a terület kisebb részén lesz csak Diákváros, a nagyobb részen viszont a kínai Fudan Egyetem építhet egyetemi campust. A beruházásra óriási hitelt venne fel Magyarország. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szolgálati közlemény

Tudjuk, hogy sok a reklám itt nálunk és elnézést is kérünk ezért. A BudaPestkörnyéke.hu teljesen független portál. Nem kapunk állami pénzeket és az olvasóktól sem kérünk egy fillért sem. A szerkesztőségünket a reklámbevételekből működtetjük, ebből fizetjük az újságírókat, ebből készülnek a cikkek. Amikor egy hirdetésre kattintasz pár forintot kapunk a hirdetőtől, így működünk. Köszönjük a türelmed, az érdeklődésed és azért ne feledd: a hirdetések is az olvasóért vannak, hiszen olyasmit akarnak neked mutatni, ami talán neked is érdekes lehet. Ha mégsem így lenne egyszerűen köszönjük, hogy minket is olvasol.

Kiemelt kép: A Diákváros és a Fudan Egyetem helyszíne a 9. kerületben – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu