A Szentendrére érkező és a városon átutazók miatt nem csak hétköznap, de hétvégén és ünnepnapokon is hosszú autósorok araszolnak a város utcáin. A helyieknek elegük van ebből.

Az október 23-i ünnepnap végképp kicsapta a biztosítékot Szentendrén. A skanzenbe érkező több ezer látogató miatt még a mellékutcákban sem lehetett parkolni, órákig tartott hosszában végig menni a városon. Többen panaszkodnak arról is a Facebookon, hogy elegük van abból, hogy egy átlagos napon is másfél órát kell autózniuk a boltig, mert annyi autó van a városban.

Belépőt Szentedrére

Az egyik szentendrei facebookos oldalon felvetették az útdíj bevezetésének a kérdését. Sokan a Szentendrére érkezőktől néhány ezer forintos útdíjat, vagy városi belépőjegyet kérnének. Ők azzal érvelnek, hogy másként nem lehet elejét venni a rengeteg autónak, élhetetlen már a város.

A szentendrei útdíj bevezetését ellenzők azt mondják, hogy nem útdíj, hanem elkerülő út kellene már nagyon, akkor kevesebben mennének át a városon és Dunakeszihez hasonlóan lezárható lenne az átmenő kamionok, autók elől a város.

Dugódíj Budapesten

Az Budapestet és környékét súlytó dugókat látva egyre többen vetik fel a forgalom szabályozásának különböző módjait. A fővárosban az új főpolgármester elmondta, hogy lesz behajtási díj, de részleteket még nem mondott.

Lezárták Dunakeszit a kamionok elől

Néhány héttel ezelőtt írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon, hogy miután megépült a Dunakeszit elkerülő út, a polgármester lezáratta a várost az átmenő kamionforgalom elől.

Stoptáblát Budakeszi elé

Néhány napja pedig arról írtunk, hogy Budakeszin azzal próbálkoznak, hogy a város végén jó hosszan világítson egy piros közlekedési lámpa, hogy a Budaörs felől érkező átmenőforgalmat csak apránként engedjék be a településre.

Ha a budapesti behajtási díjat bevezetik, várhatóan csökkenni fog az autóforgalom a főváros felé, addig azonban még sokáig szenvedhet mindenki a dugóktól.

Velencébe előre kell regisztrálni

Az olaszországi Velencében az önkormányzat eldöntötte, hogy 3 euró, azaz nagyjából ezer forint belépőt kell 2020-tól fizetni a turistáknak, ha bemennek a városba. A jegyeket előre online kell megvenni, mert a nagy európai múzeumokhoz hasonlóan, Velencében is szabályozni akarják a városba belépő embertömeget. A helyiek ott is kiakadtak a rengeteg vendégen.

Útdíj, elkerülő út Szentendrén

A szentendreiek felvetése az útdíjról, a városi belépőről tehát nem példa nélküli eset, igaz Velencébe csak azok mennek, akik kifejezetten oda utaznak. Szentendrén óriási az átmenőforgalom, ezt egy elkerülő úttal meg lehetne oldani, utána pedig a helyiek eldönthetnék mi legyen a városba történő behajtással.

Kiemelt kép: Dugó a Szentendrei úton – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu