Szerdán munkásgyűlést tartottak a Lear Corporation Hungary Kft.-nél, sajtóinformációk szerint itt jelentették be, hogy bezárják a gödöllői gyáregységüket.

1992 óta vannak jelen

Több száz ember kerülhet az utcára, ugyanis bezár az amerikai cég gödöllői üzeme. Az amerikai gyökerű Lear beszállítócég 1992 óta van jelen a magyar járműiparban, és egyebek közt elektromos kábelelosztó egységek gyártásával foglalkozik. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Több mint 800-an kerülnek utcára

A cég szerdán, egy munkásgyűlésen jelentette be, hogy csoportos, több mint 800 főt érintő létszámleépítést kénytelen meglépni. Ezzel gyakorlatilag bezár a gödöllői kábelkorbácsgyár.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Túl magas a munkaerő-költség

Kozma Zsolt, a Lear Munkavállalók Szakszervezetének elnöke a 24.hu-nak az okokat firtatva úgy vélekedett, hogy a társaság valószínűleg úgy ítélte meg, hogy Magyarországon már túl magas munkaerő-költséggel jár a termelés.

Leépül az ágazat

Az ágazat egyébként is épp leépül, öt évvel ezelőtt a vállalat már bezárta a gyöngyösi üzemét. Akkor félezer munkatársukat voltak kénytelenek elküldeni. De a gödöllői egységnél is több száz fős leépítés volt már akkor.

Az olcsóbb országokba mennek

Az elnök rámutatott arra is, hogy az anyavállalat olyan országokba települ át, ahol alacsonyabbak a munkaköltségek. Szerbiát, Marokkót és Tunéziát említette példaként. Itt jóval olcsóbban és nyereségesebben tudnak működni.

A kormány elengedte a kezüket

Úgy tudják egyébként, hogy nem kapott kormányzati támogatást sem a gödöllői üzem, és nem írták elő számukra azt sem, hogy meg kellene tartani a létszámot. A munkatársak tudomásul vették a munkahelyük megszüntetését.

Nem könnyű feldolgozni

Pedig – így az elnök – a dolgozók közel kétharmada több mint két évtizede állt a gyár alkalmazásában. Sokan közülük pár évvel a nyugdíj előtt vannak, így számukra nem könnyű a mostani helyzetet feldolgozni.

Segítenek

A munkáltató hangsúlyozta, igyekszik munkaerőpiaci programokban is részt venni, hogy az elbocsátott dolgozók minél hamarabb elhelyezkedjenek.

Több mint 6 milliárdos adózott nyereség

A Lear Corporation Hungary Kft. 276,2 milliárd forintos árbevétellel zárta az évet, amely közel 19 százalékos növekedést tükrözött 2021-hez képest, miközben közel 6,3 milliárdos adózott nyereséget termelt, amely 24 százalékos visszaesést jelentett. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Google Maps