Szerdán az Aldi egyik állandó, saját márkás terméke került le a polcokról, azonban nem csak ezt érintette a termékvisszahívás: más puffasztott rizsszelettel is komoly gondok vannak!

Vesekárosodást okozhat

Ahogy arról a BudapestKörnyéke.hu beszámolt, a Nébih visszahívta az Aldi az ENJOY FREE! márkájú natúr és sós puffasztott rizsszeletet, mert azokban határérték feletti lehet a kadmiumtartalom, amely hosszú távon súlyos egészségügyi problémákat, többek között vesekárosodást is okozhat.

Ne egye meg!

A visszahívás két 100 grammos kiszerelésű terméket érint, melyeknek forgalmazója a Planta Medicia Kft. A termékek minőségmegőrzési ideje 2024 április 25. és május 10. közötti. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ugyanaz a cég

Ugyanúgy a hatérték feletti kadmiumtartalom miatt hívják vissza a Coop szintén sajátmárkás snackjét. Kiderült ugyanis, hogy ugyanaz a cég gyártja mindegyik terméket. A termék vizsgálata során a puffasztott rizsszeletek alapanyagául szolgáló rizsben, határérték feletti kadmium volt kimutatható – olvasható a Coop honlapján.

Ezeket a termékeket érinti a visszahívás

Melyik coopos termékek kerültek le a polcokról? Nos, a 100 grammos, sós, magvas Coop – Jó nekem! puffasztott rizsszelet, a szintén 100 grammos, de natúr Coop – Jó nekem! puffasztott rizsszelet, valamint az ugyancsak 100 grammos, sós Coop – Jót, jó áron! puffasztott rizsszelet.

De mi is az a kadmium?

A kadmium környezetünkben és élelmiszereinkben is előforduló, toxikus hatású nehézfém, ami lehet természetes eredetű, vagy az emberi tevékenység eredménye. A vegyület a szervezetben felhalmozódva vese- és csontkárosodást okozhat, és rákkeltő hatású.

Halakban és csokiban is lehet

Az élelmiszereket tekintve a legnagyobb kadmiumkoncentrációk a tengeri moszatokban, halakban, tenger gyümölcseiben, a csokoládékban és a különleges táplálkozási célokra szánt élelmiszerekben, valamint a gombákban, az olajnövényekben és az ehető belsőségekben mérhetők.

Nem megfelelő kerámiaedények

Élelmiszerekkel érintkezésben használt nem megfelelő kerámiaedényekből, ötvözetekből is kerülhet kadmium a táplálékunkba. Bár a kadmium vegyületek általában csak kismértékben szívódnak fel a bélrendszerből, a szervezetben felhalmozódnak. A cink ill. a vas hiány növeli a kadmium felszívódását. A kadmium vegyületei erősen mérgezők.

Jogszabályban rögzítik a mennyiséget

A lakosság védelmében eu-s jogszabály rögzíti számos élelmiszerben maximálisan megengedhető kadmium mennyiségét. A dohányzóknál az étrendi bevitelhez hozzáadódik a dohányfüstből a tüdőbe kerülő és ott megkötődő jelentős mennyiségű kadmium is.

A csomagolással is lehet baj

Elméletileg egyébként nem kizárt, hogy miután bizonyos csomagolóanyagok tartalmaznak kadmiumot, esetleg a csomagolás kiválthat bizonyos enyhébb tüneteket.

Visszaveszik

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy ezeket termékeket ne fogyasszák el! A visszahívásban érintett termékeket a vásárlás helyén a Coop üzletek visszaveszik, és a termék árát megtérítik. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció