Ugyanakkor ez nagyon elméleti eshetőség, mivel még azok is leggyakrabban megússzák felfüggesztettel, akik adott esetben bestiálisan kivégeznek egy állatot.

Először még öröm

Az élő ajándékok az „ünnepi csillogás” után a szürke hétköznapokban teherként vannak jelen a családoknál – mondta el az Inforádió érdeklődésére az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gondoljunk a holnapra is

Seres Zoltánt annak kapcsán keresték meg, hogy húsvétkor sok szülő egy aranyos kisállattal szereti megajándékozni a gyereket. A szervezet vezetője ennek kapcsán a tudatos vásárlás fontosságát hangsúlyozta – már csak azért is mert a kezdeti öröm hamar az ellenkezőjébe csaphat át.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ilyen körülmények kellenek

Tartási hely, anyagi fedezet, illetve szabadidő kell ahhoz, hogy megfelelően tartsák őket. Ezek közül, ha bármelyik nincs, akkor felesleges az állattartás – magyarázta. Emellett fontosnak tartják, hogy informálják, akinek élő állatot vesznek ajándékba, hogy felkészülhessen.

Vannak, akik kiteszik

Az állat egész életére kell gondolnia az ajándékozónak, hiszen egy nyúl akár 5-10 évig is él, és eddig elkötelezett a felelős állattartó. Külön felhívta arra is a figyelmet, hogy sok esetben amikor a gondozók nem tudják tovább tartani az állatot, akkor kiteszik az utcára.

Ellenük azonban rendőrségi eljárás indulhat

Ez pedig bűncselekmény – egészen pontosan pedig állatkínzás, amelyért akár börtön is járhat. Seres Zoltán kiemelte, a házi kedvencek érezni képes élőlények, és megóvásuk mindig az ember feladata. Az állatok önmaguk ellátására képtelenek, és a háziállatért mindig az ember a felelős.

Több helyre fordulhatunk

Éppen ezért azt javasolja, hogy, ha mégsem tudjuk megfelelően ellátni húsvéti kedvencünket, akkor próbáljuk meg visszavinni oda, ahol vásároltuk. Emellett számtalan olyan egyesület is van, ahol megmenthetik a megunt házikedvenceket.

Érdemes alaposan átgondolni

„A mi állatvédő egyesületünk is segít, ha már nem tudják az emberek hova vinni az állatokat. Még húsvét előtt talán van lehetőség arra, hogy átgondoljuk az élő állat vásárlását, és ha lehet, akkor kerüljük el” – fogalmazott Seres Zoltán. Ide kattintva lehet felvenni az állatvédőkkel a kapcsolatot.

Szinte kizárt a börtön

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a szakember által említett eshetőség – miszerint akár börtönbe is kerülhet az, aki kiteszi kedvencét az utcára – alighanem egy elméleti lehetőség, ugyanis sok esetben azok sem kapnak letöltendő szabadságvesztést, akik kegyetlenül kioltják egy állat életét.

Sok eset rejtve marad

Noha igaz, hogy a törvény erre lehetőséget ad, ám leggyakrabban pénzbírságot, vagy egyéb más büntetést ró ki a bíróság. Nem is beszélve arról, hogy ezen eseteknél vélhetően hatalmas a látencia is – hiszen ha valaki egy elhagyatott területen szabadul meg állatától, akkor azt lényegében büntetlenül megúszhatja. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk Pixabay-illusztráció.)