Az egyik érdi bölcsőde nevelője egy kisfiút babzsákkal fejbe dobott, egy kislány száját és orrát pedig többször celluxszal leragasztotta. Az önkormányzat vizsgálatot rendelt el, a nevelőt elbocsájtották, a rendőrség is nyomoz az ügyben.

Behívták a bölcsődébe a szülőt

A gyermek anyja elmondása szerint tavaly november 20-án öt nem fogadott hívás várta. Órákkal később visszahívta az intézményvezetőt, aki közölte vele, hogy azonnal menjen be a bölcsődébe, de az okot nem árulta el. Az anyukát a bölcsőde irodájában többen fogadták, ahol tájékoztatták a bántalmazásról. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Bántalmazta a kislányt

Kisfiát, aki ekkor még nem volt 3 éves, valaki egy babzsákkal fejbe dobta úgy, hogy bevérzett a szeme, állítólag jegelték is. Az igazgató és a gyermeknevelő nem mondta meg, hogy pontosan mikor történt a bántalmazás, ám később kiderült, hogy 11 napra rá értesítették.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Bocsánatot kért

Az édesanyától egy másik nevelő kért bocsánatot, aki elmondta, hogy korábban volt már példa rá, hogy egy másik nevelő bántalmazta a gyerekeket: többször celluxszal ragasztotta be a kislány száját, orrát vagy az egész fejét.

Labilis és ingadozó hangulatú

Az intézményvezető feljelentést tett a nevelő ellen, azonban jogviszonyának nem azonnali hatállyal, hanem közös megegyezéssel vetettek véget. Az édesanya hetekkel később megtekinthette a bántalmazott kislány ügyének a tanúkihallgatási jegyzőkönyvét. „Idegileg labilis és nagyon ingadozó hangulatú volt a nevelő, aki az agresszióját a gyermekeken vezette le” – írták a nevelőről az anyuka szerint. A szülő ezután a városvezető segítségét kérte az ügyben.

Megszólalt az érdi önkormányzat is

„2023. november 9-én, egy csütörtöki napon a Pöttöm Sziget Bölcsőde egyik gondozója megdobott egy gyermeket vagy egy plüssel, vagy egy tenyérnyi méretű babzsákkal – a tárgyra az esemény tanúi eltérően emlékeznek. Az éppen szabadságon lévő intézményvezető november 13-án hétfőn értesült az ügyről a többi gondozótól. Az intézményvezető még aznap délelőtt rögtön vizsgálatot indított, meghallgatta a gondozónőket, és még hétfőn délelőtt tájékoztatta a Polgármesteri Hivatal Humán-Szolgáltatási Főosztály vezetőjét, illetve a szakterületért illetékes alpolgármestert, Tetlák Örsöt” – írta az önkormányzat az Indexnek.

Celluxot ragasztott a szájára

„Mindketten arra utasították, hogy az elkezdett tényfeltárás legyen alapos, mindenre kiterjedő, vegyen fel jegyzőkönyveket, és ezek birtokában, ezek alapján mindenképpen történjen meg a szülői kommunikáció. A vizsgálatok során derült ki, hogy ugyanez a dolgozó egy másik alkalommal celluxot ragasztott egy kislány szájára, amit egy másik gondozó rögtön eltávolított.”

A polgármesterhez is elment a szülő

November 20-án teljes körű tájékoztatást tartott a szülőknek, valamint a kisfiú és a kislány szüleivel is egyeztetett és a vizsgálatokat is figyelembe véve bizalmat szavaznak a bölcsődének. Mivel a kisfiú szülője nem volt teljesen elégedett és február 10-én a polgármester meghallgatta őt, ezt követően pedig elrendelte, hogy a hivatal is vizsgálja meg alaposan az ügyet.

Magánéleti problémái voltak

A kihallgatása során az intézményvezető kifejtette, hogy „a tettet elkövető gondozóra a két ügyet megelőzően nem volt panasz, legfeljebb annyit tudott róla, hogy az utóbbi időben magánéleti problémái voltak.” Az önkormányzat szerint a nevelő azonnal el lett bocsátva, november 13-án megszüntették a munkaviszonyát, és többé már nem engedték vissza dolgozni, nem mehetett a gyerekek közelébe. A vizsgálat azt állapította meg, hogy az intézményvezető alapos belső vizsgálatot végzett, azonban a bölcsődei eljárásrend, protokoll tartalmaz hiányosságokat, ezeket javítania kellett.

Nyomoz a rendőrség

A lap értesülései szerint a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat már megkereste a szülőket, továbbá a rendőrség nyomoz, tanúkat hallgatott meg.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Pöttöm Sziget Bölcsőde