Rohamos ütemben romlik a halálos betegséggel küzdő alkotmányjogász, Karsai Dániel állapota. Testvére, Karsai Péter az ATV Start péntek reggeli műsorában azt mondta, az alkotmányjogász lélegeztetőgépre nem szeretne kerülni, nem akarja ugyanis, hogy csak a gépek tartsák életben.

Mi vár rá?

Most nehezen, pár szóval tud csak kommunikálni, Karsai Péter szerint arról még nem beszéltek, hogy mi lesz, ha már így se tud majd, de ez a pillanat elkerülhetetlen lesz. „Majd ha szembejön a híd, átmegyünk rajta”. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Túl vannak a kritikus ponton

Arra a kérdésre, hogy korábban mi lett volna az a híd, amin Karsai Dániel nem akart átmenni, a testvére azt válaszolta, már túl vannak azokon a pontokon, amikről az alkotmányjogász még korábban szűk családi körben, a betegség tudatában azt mondta, nem akarja elérni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Teljes ápolásra szorul

Karsai Péter szerint például ilyen az önellátás, Dániel korábban azt mondta, nem szeretne segítségre szorulni benne. „Ő egy szemérmes ember, ebben is megmászta a saját maga Mount Everestjét, és le tudta küzdeni ezeket a félelmeit”. Most a család, barátok és szakápolók segítik a nap 24 órájában. „Ez is bizonyítja, hogy Daniban számára is eddig nem ismert energiatartalékok vannak” – mondta.

Nem kap gyógyszert

A 444.hu a napokban látogatta meg a gyógyíthatatlan beteggel küzdő férfi. A cikkből kiderült, hogy Dani állapota tüdőgyulladása óta kezdett el rohamosan romlani. Az ALS-el betegségére nem kap semmilyen gyógyszert, ugyanis a jelenleg forgalomban lévő készítmények hatástalanok voltak.

Szondán keresztül táplálják

A barátok és a család felváltva vannak az alkotmányjogász mellett, egy percre sem hagyják magára. Ápolója elmondta, hogy a férfi éjszaka többször felkel, szinte ülni sem tud már. Hetek óta nem eszik önállónak, gyomorszondán keresztül táplálják.

ALS betegség

Az ALS betegség a központi idegrendszert érintő, az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadásával járó, gyógyíthatatlan betegség, amely teljes bénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal élik végig a betegek, amire jó példa, hogy ALS-ben szenvedett Stephen Hawking világhírű fizikus is.

Nincs esély a túlélésre

A túlélése néhány évre tehető, az életminőség romlását lehet lassítani a megfelelő terápiával. Az ALS az elmúlt időszakban Karsai Dániel alkotmányjogásznak köszönhetően kapott nagyobb nyilvánosságot, aki a strasbourgi Emberi Jogok Bizottságához fordult, hogy „értelmetlen szenvedés helyett méltósággal fejezhesse be életét”.  

Népszavazást kezdeményezett

Karsai Dániel népszavazást is kezdeményezett annak érdekében, hogy azok a halálos betegek, akik állapotuk miatt elviselhetetlen, az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedést élnek át, legalább haláluk idejét és módját méltósággal választhassák meg. Népszavazási kérdését a Nemzeti Választási Bizottság visszadobta arra hivatkozva, hogy az élethez való jog sérthetetlen, ezért a kérdés nem bocsátható népszavazásra.

Várja az ítéletet

Az elutasítás ellen az alkotmányjogász felülvizsgálati kérelemmel élt, de a Kúria helybenhagyta az NVB döntését. Karsai most az Alkotmánybírósághoz fordul, miközben várja a strasbourgi bíróság ítéletét is a kérdésben. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Karsai Dániel – Forrás: RTL