Csődbe mehet Érd, ha önerőből kell kifizetnie a városnak azt 427 millió forintot, amelyre bíróság kötelezi a várost. A jelenlegi polgármester szerint a korábbi városvezető miatt kell fizetni, viszont T. Mészáros András szerint a mostani polgármester a hibás. Szájkarate az érdi városházán, kár, hogy ez az a cirkusz az adófizetőknek 427 millió forintjába kerül.

Pénzt kell szereznie a városnak

Drámai hangvételű testületi ülést hívott össze Csőzik László, Érd ellenzéki polgármestere. A legfontosabb téma az volt, hogy pénzt kell kérni a kormánytól, hogy a város nem menjen csődbe. Egy régi ügy ugyanis a sokadik bírósági ítélet után végül úgy alakult, hogy a városnak ki kell fizetnie 427 millió forint kártérítést egy cégnek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az előző városvezetés

Az eset a kétezres évek elejére nyúlik vissza, amikor a Műszer Automatika nevű cég megtelepedett a városban és fejleszteni akart, de végül nem jött össze, mert a város megváltoztatta a cég területeinek besorolását. Csőzik László polgármester a periratok alapján kijelentette, hogy az előző városvezetés a hibás. Évekig folytak a tárgyalások, tervezgetések a város és a cég között, csakhogy 2010-ben a fideszes városvezetés elfogadott egy új Helyi Építési Szabályzatot, amely miatt a cég telkei a korábbi ipari övezeti besorolás helyett sport, rekreációs övezeti besorolást kaptak, így az oda tervezett beruházás meghiúsult, a terület értéke pedig lényegesen csökkent. Ezt követően kért kártérítést a cég.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Fizetni kell

Most 11 év elteltével Érdnek fizetnie kell. Nem csak az akkor megítélt 200 milliót, hanem a késedelmi kamatokat is, így jött össze a 427 milliós, a várost csődbe döntő összeg. A Pest Megyei Kormányhivatal a Műszer Automatika kérelme nyomán elrendelte a végrehajtási eljárást – hangzott el az érdi közgyűlés rendkívüli ülésén. 

Egymásnak mentek

A vita során erőteljesen egymásnak ment a jelenlegi polgármester, Csőzik László és a korábbi, fideszes polgármester T. Mészáros András. Lényegében egymást hibáztatták a kialakult helyzetért. Sok évtizedes visszamutogatás indult meg, ugyanis a kétezres évek elején Csőzik László, mostani polgármester volt Érd alpolgármestere. A fideszes képviselők szerint Csőzikék tárgyaltak annak idején a Műszer Automatika céggel, de nem tudtak teljesen megegyezni, a fideszes városvezetés azonban mindent rendbe hozott 2010-re.

Fontos részlet

Az egyszer sem hangzott el a fideszes képviselőktől, hogy ha mindent rendbe hoztak, miért perelte be a várost a vállalkozó, ezt több polgármester-párti képviselő is feszegette, de választ nem kaptak. Nagyjából az volt az Érdet 2006-2019 között irányító fideszes városvezetők pártján álló képviselők mondása, hogy ők a perrel a város pénzét próbálták minden erőfeszítéssel megtartani, bezzeg most a jelenlegi polgármester nem tesz semmit, csak intézi a kifizetést és annyira talán nem is ellenzi azt.

Elszakadt a cérna

Ez volt az a pont, ahol Csőzik László polgármesternél elszakadt a cérna és nem tudta tovább türtőztetni magát. Kiakadt és nem profi politikusként viselkedett, többen nyugalomra intették. A vita után Csőzik László a Facebookon kért elnézést, így fogalmazott: „Nem vagyok rá büszke, de tegnap tényleg kiakadtam. Az elmúlt évek egyik legnehezebb vitáját folytattuk le a Közgyűlésben, és egy ponton képtelen voltam elviselni azt a cinizmust és hazugságáradatot, amellyel az előző városvezetés a témát kezelte.” – írta Csőzik László, majd így folytatta:

Rossz döntés

„A Műszer Automatika Kft. ügyéről van szó, biztosan tudjátok. T. Mészárosék 11 évvel ezelőtt hoztak egy döntést, amivel ellehetetlenítették a cég korábban mindenki által üdvözölt terveit. A Műszer Automatika ennek hatására menekült el Érdről, és emiatt a városnak most csaknem 450 millió forintot kell fizetnie. Ez gyakorlatilag csődbe viheti Érdet.” – írta a polgármester.

Kiborult a hazúgságtól

A korábbi polgármester, T. Mészáros András Facebook oldalán közben ez a szöveg jelent meg: „Érd városa 400 millió forintot kénytelen kifizetni a Csőzik László egykori párt- és jelölttársa családi érdekeltségébe tartozó cégnek. Amikor szembesítették őt a folyamatos hazugságaival, teljesen kiborult.”

Fél év haladékot kaptak

A legfrissebb hír az ügyben, hogy néhány hónapra fellélegezhet Érd: a Pest Megyei Kormányhivatal 6 hónapra, de legfeljebb 2022. február végéig felfüggesztette a Műszer Automatika 427 milliójának a kifizetését.

Felelőtlenség

„Reméltük, hogy kérésünket pozitívan bírálják el, a város költségvetése nem bírna el egy ekkora összeget” – mondta az ÉrdMostnak Csőzik László polgármester. Hozzátette: “Ezt a pénzt ki kell fizetni, erről a bíróság döntött. Az egész ügy jól mutatja a T. Mészáros András vezette önkormányzat felelőtlenségét és nemtörődömségét. A közgyűlésen is nyilvánvalóvá vált, hogy minden lelkiismeretfurdalás nélkül tolja rá a városra ezt a hatalmas bírságot, amely egyértelműen az ő sértettsége és hisztije miatt keletkezett.

Kormánypárti képviselőtől kérnek segítséget

Az érdi közgyűlés arról is döntött, hogy felkérik Aradszki András kormánypárti országgyűlési képviselőt, hogy erejét, tudását és kapcsolati rendszerét vesse be annak érdekében, hogy ezt az összeget a Bel-, valamint a Pénzügyminisztérium megítélje a városnak és ne menjen csődbe Érd. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a balhés testületi ülés videója, 34 perctől ajánljuk

Kiemelt kép: Csőzik László, Érd polgármestere