Két konténert állítanak fel a gödi Huzella Tivadar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában, mert nincs elég hely a diákoknak. Az intézmény azonban nemcsak helyhiánnyal küzd, a heves esőzések miatt beázott a tornaterem mennyezete is. Az iskolában attól tartanak, hogy beomlik a tetőszerkezet vagy annyira beázik a csarnok, hogy elönti a víz. A létesítményt nemcsak a mintegy ezer diák veszi naponta igénybe, hanem sportegyesületek is bérlik.

Konténerek és vizesblokkok

A gödi Huzella Tivadar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola magas tanulólétszáma indokolja, hogy további tantermekkel bővüljön az iskola, ezért a Tankerületi Központ az iskola kezdeményezésére két osztályterem-konténer és a hozzá tartozó vizesblokkok telepítéséről gondoskodott, melyet szeptembertől fognak birtokba venni az iskola tanulói, várhatóan két osztály elhelyezésére kerül sor ezekben a termekben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A szülők igényétől függ

A tankerület igazgatója, Szabóné Forgács Gabriella szerint az, hogy hány osztályt indítanak a gödi iskolákban, a szülők igényétől függ. A konténerek felállítása a korábbi zsúfolt állapotok enyhítését szolgálja mindaddig, amíg nem tudnak további férőhelybővítést biztosítani az iskolában.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A negyedik épület

Az iskola igazgatója, Horváth Ferenc azt mondta: nem krízishelyzet miatt telepítették a konténereket, hanem mert az elmúlt években az alsó tagozat egymást követő három évfolyamán a jelentkezők nagy száma miatt öt osztályt indítottak. Hozzátette azt is, hogy az iskola nem egyetlen épületből áll, hanem háromból, a konténerre pedig negyedik épületként tekintenek. Azt is elmondta, hogy a konténerek korszerűen vannak berendezve és klíma is üzemel bennük.

Beázott a tornaterem

Az iskola nemcsak helyhiánnyal küzd, a heves esőzések miatt beázott a tornaterem mennyezete is. A tornacsarnok idén májusban új padlót kapott 9,8 millió forintból, a tetőszerkezet felújítására azonban már nem kaptak támogatást forráshiányra hivatkozva, ahogy a fűtésrendszerre sem, ami több mint húsz éves – írja a Magyar Narancs.

Félnek az iskolában

Az iskolában attól tartanak, hogy beomlik a tetőszerkezet vagy annyira beázik a csarnok, hogy elönti a víz. A létesítményt nemcsak a mintegy ezer diák veszi naponta igénybe, hanem sportegyesületek is bérlik.

Nehéz helyzet

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy tanévkezdés mindig stresszes időszak a szülők számára, hiszen a közétkeztetés és a tanszerek ára is emelkedik, ám a gyömrői Fekete István Általános Iskolába járó diákok és szülők még az átalgosnál is nehezebb helyzetben vannak, ugyanis az iskola gyakorlatilag omladozik, de segítséget nem kapnak.  

Ahol leszakadt a plafon

Bár a falakat festik jelenleg is, de az önkéntes szülők munkájának hála szépülhet maximum az intézmény, derül ki az ATV riportjából. A suli kálváriája egyébként már hosszú időre nyúlik vissza, pár évvel ezelőtt egy hatalmas rész szakadt le az egyik tanterem plafonjából.

Ígéret

Ezt követően az intézmény arra kapott ígéretet, hogy új épületet kapnak, azonban ezt az ígéretet a háborús és az anyagi helyzetre hivatkozva visszavonták. A szülői munkaközösség elnöke, Siegl Tünde elmondta, folyamatosan csak hitegették őket: „majd tavasszal, majd ősszel, majd megint tavasszal és közben ugye az épület állaga folyamatosan romlik, az alsó illetve a felső épület.”

Sok gyerek jár ide

„Sokkal-sokkal több gyerek jár ide, mint a megengedett, tehát most már minden osztály ilyen harminc közeli gyerekfővel indult” – tette hozzá. A megnövekedett létszám miatt pedig idén két plusz osztályt is kell indítani, s bár a tankerület ígért a diákoknak konténereket, ezek azonban nagyon úgy tűnik nem érkeznek meg időben, szeptember közepére váratók.

Önkormányzati segítség

A helyi önkormányzat egyébként csaknem 100 millió forint értékben nyújtott segítséget, holott nekik nem feladatuk az általános iskolák fenntartása. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a gödi Huzella Tivadar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. Fotó: Facebook.