A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai babamentő inkubátorában egy újszülött kislányt helyeztek el – közölte az intézmény kedden az MTI-vel. A gyermekkórházban 2009 óta működik babamentő inkubátor, amelyben eddig 17 újszülöttet helyeztek el.

Madarász Mónika lett a neve

„A baba 2250 gramm súlyú és az első orvosi vizsgálatok alapján egészséges” – közölte az intézet, hozzátéve, hogy gondos ápolásban, folyadékpótlásban és táplálásban részesül. A közlemény szerint a kislányt ideiglenesen Madarász Mónikának nevezték el. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Csecsemő a hatvani kórházban

Három nappal ezelőtt helyeztek el a hatvani babamentő inkubátorba egy csecsemőt. „Ismét szólt a csengő a Balassi úti portán. Szombat hajnalban, 0:45-kor egy egészséges, érett, újszülött kisfiút helyeztek el a hatvani kórház babamentő inkubátorában” – írta közleményében a hatvani kórház.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Zsombor lett a neve

„Súlya 3500 gramm. A kisgyermeket Szombati Zsombornak nevezték el a kórház munkatársai. Hosszú, egészséges, boldog életet kívánunk neki.  Zsombor a hetedik újszülött, akinek a hatvani kórház kihelyezett inkubátora új lehetőséget adott.

Szolnoki csecsemő

Márciusban, a szolnoki kórház inkobátorában találtak  egy csecsemőt. Az intézmény csecsemő és gyermekosztályának vezető főorvosa, dr. Retkes Tamás akkor azt mondta, a 34-35. hétre világra jött, koraszülött babát március 9-én, az esti órákban találták meg.

Jól felöltöztették a szülei

A vizsgálatok szerint a kisfiú egészségi állapota jó, a szülei gondoskodtak arról, hogy jól fel legyen öltözve, és meleg takaróba burkolták, mielőtt az inkubátorba tették. A kórház munkatársai ellátták a babát, aki tőlük a Máté nevet kapta. Az anya személyéről, valamint a szülés helyéről és körülményeiről nem tudni. Az intézmény azonnal megkezdte a hivatalos gyámügyi eljárást annak érdekében, hogy a gyermek sorsa mielőbb rendeződjön.

Babamentő inkubátorok

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat, hogy olyan mértékben veszélyeztetve látják saját gyermekük felnevelését, hogy az egyetlen megoldásnak a név nélküli (anonim) magára hagyás tűnhet.

Az inkubátorba helyezett gyermekekről

Az inkubátorba helyezett gyermek esetén az elhagyás az anya jognyilatkozatának tekinthető és ilyen módon nem büntethető. Sajnos azonban ezekben az esetekben lehetetlen utánajárni, hogy valóban az anya hagyta-e a gyermeket az inkubátorban, és amennyiben igen, saját akaratából tette-e. Így maga az inkubátorprogram visszaélésekre is lehetőséget ad, amellett, hogy a válságos helyzetű anyák számára a gyermekük biztonságos elhelyezésének egy anonim módja.

Nem kórházban születnek

Gyakran előfordul, hogy az inkubátorba helyezett gyermek nem kórházban született – pl. nehéz szociális helyzet vagy titkolt terhesség miatt. Ha kórházban született, viszont az anyának nincs személyi igazolványa vagy útlevele (pl. nem magyar állampolgár), a születési anyakönyvi kivonat kiadása késhet vagy elmaradhat – ami szintén anonim elhagyásra adhat okot, tekintve, hogy az örökbeadáshoz szükség van ezen dokumentumra.

Örökre rejtély marad a kilétük

Az inkubátorba helyezett gyermekekről szinte semmilyen információt nem lehet tudni, sokszor még a születés pontos napja is csak sejthető. Amikor a gyermek felnő, és kérdez a származásáról (hiszen kíváncsi, és ez természetes), az örökbefogadó sem tud számára semmilyen információval szolgálni. Az inkubátorba helyezett gyermekek számára tehát semmilyen elindulási lehetőség nem áll rendelkezésre a későbbiekben, ha szeretnék megtalálni biológiai szüleiket. De ugyanez igaz a biológiai szülők szemszögére is,  évek múltán semmilyen módon nem tudják visszafejteni, hogy hová kerülhetett a gyermekük, és milyen körülmények között él. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: a szolnoki kórházba inkubátorába elhelyezett csecsemő