Soha nem látott mértékben nőtt a koronavírusos beteg száma Magyarországon. A legfrissebb adatok szerint 459 új fertőzöttet azonosítottak csütörtökön.

459 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 7382 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy 82 éves krónikus beteg, az elhunytak száma így 621 főre emelkedett, 3944-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 2817 fő. Az aktív fertőzöttek 44%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 120 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen.

FRISS: Egy 7 éves kisfiú is meghalt a péntek reggeli buszbalesetben

Jön a vakcina

Rövid időn belül érkezik a koronavírus elleni vakcina az Egyesült Államokba. A New York Times beszámolója szerint az amerikai Betegségmegelőzési Központ (CDC) értesítette mind az 50 állam és öt nagyváros közegészségügyi vezetőjét, hogy készüljenek fel a koronavírus vakcina lehetséges disztribúciójára, amely október végén vagy november elején érkezhet.

A vakcina érkezése jelentős politikai jelentőséget kapott, miután Donald Trump amerikai elnök novemberi újraválasztása is lehet a tét, mivel több millió dollár állami forrást költöttek el az oltóanyag kifejlesztésére.

Mivel októberben és novemberben még korlátozott számú vakcina lesz elérhető, így a CDC állam specifikus oltóanyag disztribúciós terveken dolgozik, hogy elkerüljék a zűrzavart. A New York Times beszámolójából az is kiderül, hogy a CDC két különböző vakcinát tesz elérhetővé október végén. Az oltásokat először költségmentesen a magas kockázatú csoportok számára teszik hozzáférhetővé.

Ezek közé tartoznak többek között az egészségügyi dolgozók, nemzetbiztonsági személyek, valamint az idősek otthonában lakók és a személyzet.

Kiemelt kép: illusztráció