A 8. kerületben például a helyiek többsége azt szeretné, ha maradna minden a régiben, Újpesten pedig hétfőn döntött úgy a képviselőtestület, hogy nem adják oda a rendelőt.

Ez szolgálná a kerületiek érdekét

„Nem támogatjuk az Auróra utcai rendelő államosítását! A legjobb helyen az önkormányzatunk fenntartásában van, ez szolgálja a józsefvárosiak érdekét” – közölte kedd délutáni Facebook-bejegyzésében Józsefváros polgármestere. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rengeteg aláírást gyűjtöttek

Pikó András emlékeztetet, erről már tavaly novemberben határozatot hozott a képviselőtestület, azóta kb 2500 aláírást gyűjtöttek a helyiektől, akik támogatták az önkormányzatot ezen törekvésében. Éppen ezért a kerületvezető levelet írt az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetőjének.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem éppen jók az eddigi tapasztalatok

Ebben részletes indoklással szolgált, s egyértelművé tette, hogy mind a józsefvárosi önkormányzat, mind a kerületiek ragaszkodnak a helyi fenntartású járóbetegellátóhoz. A politikus ebben emlékeztetett, az eddigi tapasztalatok nem éppen kedvezőek.

„Kipakolnák” a rendelőt?

Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ha államosítják a rendelőt, az együtt jár majd a személyzet és az orvosok vezényelhetőségével, és nem lesz akadálya annak sem, hogy a korábban az önkormányzat támogatásával megvalósuló műszeres fejlesztéseket áthelyezzék.

Túlnyomó többség az önkormányzat mögött

„A Józsefvárosi Önkormányzat (…) ragaszkodik rendelőintézetünk fenntartásához. Meggyőződésünk és lakosaink véleménye szerint ez szolgálja a józsefvárosiak érdekeit” – zárul Pikó András levele. Egyúttal emlékeztetett, hogy a helyiek 95 százalékban támogatták azt, hogy az intézmény maradjon önkormányzati kezelésben.

Egy korábbi megállapodással lenne ellentétes

Mint arról tegnap hírt adtunk, Újpest önkormányzata úgy döntött, nem adja át a kerületi rendelőintézet fenntartását az államnak. A kerület vezetése szerint az államosítási szándék szembe megy a kormány fővárossal kötött 2019-es megállapodásával, mely az önkormányzati tulajdonú szakrendelők fejlesztéséről szólt.

Másoknak sem tetszik

Az egyik legnagyobb érdekképviselet, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) már korábban jelezte, hogy semmiképpen sem támogatják a járóbeteg-ellátás teljeskörű és kötelező államosítását célzó kormányzati javaslatot. Egyúttal kifogásolták, hogy ezt a tervet meg sem beszélte velük a Belügyminisztérium.

Önként vállalt pluszkiadások

A szervezet társelnöke, Budapest főpolgármestere úgy vélekedett, a javaslat jelentős forráskivonást eredményeznek az egészségügyből, hiszen jelenleg az önkormányzatok az állami finanszírozás felett, önként vállalt feladatként jelentős pénzt fordítanak saját rendelőik fenntartására.

Hamarosan elkészülnek a tervek

Országszerte jelenleg 270 olyan szakrendelő működik, amely nem állami fenntartású. 123-at az önkormányzat, 40-et egy a helyhatóság által létrehozott magáncég, másik százat pedig egy magáncég üzemeltet. A MedicalOnline korábban arról számolt be, április 25-ig elkészül a javaslat, melyik rendelőt melyik kórházba olvasztják be. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünkön az újpesti szakrendelő épülete látható, forrás: Facebook.)