„Mozaikokból rakjuk össze a helyi infót, mert a kormányzat hiányosan tájékoztat” – panaszkodnak Pomázon, közben egy fiatal ápolónő fertőződött meg, ő az M5-ös melletti kis faluban, Felsőpakonyban okozott riadalmat. Budapest környékének 90 települése közül már 20 helyen vannak fertőzöttek, terjed a járvány, de a sebessége lassult. Egy számítás szerint optimális esetben is 1 millió fertőzött lehet majd az országban júniusban.

A szigetszentmiklósi polgármester bejelentése szerint a dél-pesti agglomeráció legnagyobb városában tovább nőtt az igazolt fertőzöttek száma, már 4 fertőzött van, ezzel együtt már 20 agglomerációs településen vannak fertőzöttek, karentént pedig 28 településen rendeltek el.

Az M5-ös mellett fekvő, pár ezer fős Felsőpakonyban is a polgármester jelentette be, hogy egy fiatal édesanya lett a faluban fertőzött. Az anyuka az egészségügyben dolgozik és egy idősebb, koronavírusos betegtől fertőződhetett meg – mondta a település vezetője, Nagy János.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Tökölön egy taxisként emlegetett koronavírusos beteg szerencsés volt, a napokban gyógyultan mehetett haza a kórházból. Nem mindenki ilyen szerencsés.

Ahogy azt szombaton megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon az egyik megfertőződött újbudai háziorvos nyilatkozott arról milyen tünetei voltak. Azt monda, még a haja is fájt és annak ellenére kapta el a vírust, hogy sebészeti szájmaszkot viselt. A cikket ide kattintva tudod elolvasni.

Gyálon közben egy fiatalember tesztje lett pozitív, otthon gyógyítják, a polgármester, Pápai Mihály elmondása szerint sem ő, sem a családja nem léphetnek ki a házból, el vannak zárva, el vannak különítve.

Mogyoródon a polgármester, Paulovics Géza arcmaszkkal a nyakában tájékoztatott arról, hogy két fertőzött van a faluban.

FONTOS: Az aktuális koronavírus-térképet ide kattintva éred el.

Veresegyházon a Marika Konyhája nevű étterem tulajdonosának egy közeli hozzátartozója lett pozitív, az éttermet bezárták, önkéntes karanténba vonultak. A beteg jól van, remélik nemsokára hazaengedik a kórházból.

Pomázon a helyi járványügyi csoport vezetője, Siklósdi Csilla azt írta a város hivatalos közösségi oldalán, hogy „A nyakunkba szakadt járvány számos feladat megoldását kényszeríti ránk. Nehezíti a munkánkat az, hogy mi is mozaikokból rakjuk össze mindennap az összegzést, mert a kormányzati szervek kommunikációja komoly hiányosságokkal teljesül. Két pozitív esetről tudósít és azt írja, hogy „a lakosság felé felhívással fordultunk mosható maszkok készítésére, mert a bekért szakvélemények „a semminél több, tehát nagy segítség” összegzése alapján fontosnak tartják, hogy növeljék a védelem esélyét.

Ahogy azt korábban megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, Budaörsön már halálos áldozata is van a vírusnak. Wittinghoff Tamás azt írta, hogy 5 pozitív esetről van tudomásuk, akik valóban megfertőződtek a koronavírussal, közülük három fő van kórházban. Sajnos az eddig közzétett halálos áldozatok egyike is budaörsi polgár.  Az elhunyt és a kórházban kezelt betegeken kívül a többiek az otthonukban, hatósági karantén alatt tartózkodnak.

Napról-napra több fertőzött személyt regisztráltak hazánkban. Azonban jó hír, hogy csökkenni látszik a terjedés üteme, illetve a fertőzések duplázási üteme. Az Átlátszó.hu által közzétett, bioinformatikus segítségével készített alábbi ábrán az látszik, hogy májusban 2 millió fertőzött lehet, ha nem csökken radikálisan az emberi kapcsolatok száma, ez látszik a zöld és a narancs grafikonon. Ha viszont 25%-al sikerülne csökkenteni az emberek találkozási számát, akkor az alább pink színnel jelölt, a kormány által is prognosztizált csúcs június-júliusban érkezhetne el 1 millió fertőzöttel.

Forrás: Átlátszó.hu

Kiemelt kép: Beteget visznek be a Szent Lászlóba – Forrás: MTI/Mihádák Zoltán