Noha az ügyészség 40 évet kért a férfire, ennél jóval kevesebbet szabott ki rá a bíróság. A férfin elhatalmasodtak tévképzetei, ezért döntött úgy, hogy végez az egyenruhásokkal.

Ez még csak az első fok

Tizenhét évet kell a rácsok mögött lehúznia annak a férfinek, aki 2020 januárjában megsebesített két váci rendőrt Erdőkertesen – írja a Blikk. A vádlott nem volt jelen a Budapest Környéki Törvényszéken tartott tárgyaláson. Az ítélet nem jogerős. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Nincs vége a történetnek

Az ügyészség életfogytig tartó szabadságvesztést indítványozott az ügyben, így alighanem a vádhatóság fellebbezést nyújt be a tárgyalás végén. V. Lászlónak 2020 január 23-án lett volna jelenése a Budakörnyéki Járásbíróságon, ahol elmeállapotának megfigyeléséről tartottak volna tárgyalást.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ezt a tervet eszelte ki

A férfinak ehhez semmi kedve nem volt. Ekkor bűnügyi felügyelet alatt állt és engedély nélkül nem hagyhatta el otthonát. Elhatározta, hogy megszökik. Felhívta a 112-es segélyhívót, majd közölte az operátorral, hogy megsérült a válla.

Ekkor támadt

A szökést úgy szerette volna kivitelezni, hogy az őt kísérő rendőröket megöli, ezért magához vett egy veszélyes eszközt, s közel egymillió forintot. A váci járőrök már éppen visszafelé tartottak lakóhelye felé, amikor menet közben az ajtóhoz szorította az egyik rendőrt.

Dulakodni kezdtek

Ekkor előkapta előre bekészített eszközét és nyakán megsebezte. A járművezető egyenruhás azonnal hátrafordult és ráfogott a férfi kezére, s mikor kiszabadult a fogásból, akkor megsérült keze. Ezt követően a férfi őt is meg akarta ölni. Azonban el tudott mozdulni, így szerencsére csak az arca sebesült meg.

Előkerült a szolgálati fegyver

Időközben az ajtóhoz szorított társa elővette a fegyverét és azt a támadóra szegezte. V. László azonban elkapta a csövet és felé irányította. A kitartóan védekező rendőrnek sikerült megtartania a fegyvert, s kiszabadult a kocsiból. Ekkor csőre töltötte a fegyvert és felszólította a férfit, hagyjon fel a támadással.

Bosszúból akart ölni

A nyomozó ügyészség 2020 októberében emelt vádat az ügyben előre kitervelten, hivatalos személy és több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérlete és hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt. A hatóságok szerint azért akart végezni a rendőrökkel, mert így akarta megtorolni azt a sérelmet, ami az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, valamint a rendőrség részéről őt érte.

Súlyos büntetést kértek rá

Az ügyészség szerint ezzel az volt a célja, hogy a gyilkossággal elkerülje elmeállapotának megfigyelését és vélt sérelmei nagyobb sajtónyilvánosságot kapjanak. A férfire életfogytig tartó szabadságvesztést kértek, azzal a kikötéssel, hogy legkorábban 40 év múlva lehessen csak feltételesen szabadságra bocsátani.

A bíró az elkövető szerepébe bújt

V. László nem volt jelen a pénteki tárgyaláson. Tavaly márciusban egyébként helyszíni tárgyalást is tartottak az ügyben, azonban a férfi ordított és toporzékolt, így a bíró visszaültette őt a rabszállító kocsiba, s maga játszotta el a tettest a rekonstrukció során. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

(Kiemelt képünk a támadás helyszínén készült, MTI/Mihádák Zoltán.)