A 17. az egyetlen olyan kerület, ahol nincs kötött pályás közlekedés. Mivel ez belátható ideig így is marad, ezért a menetrendek folyamatosan módosulnak, hogy minél gyorsabban el lehessen érni a belvárost.

Gyorsabb és kényelmesebb

Tovább fejlődnek a 17. kerület közlekedési kapcsolatai január első hétvégéjétől, hogy gyorsabban és kényelmesebben lehessen eljutni Rákosmentéről az Örs vezér terére és a főváros egyéb területeire – olvasható a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteki közleményében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Főszerepben a gyorsjáratok

A múlt évben lezajlott társadalmi egyeztetés alapján megvalósuló fejlesztéseket két ütemben vezeti be a BKK: tavaly decemberben már módosult a 261E járat útvonala, január 7-től pedig erősödik a rákoscsabai gyorsjáratok szerepe, és több kisebb-nagyobb változás szolgálja a javuló közlekedési szolgáltatást a 161-es buszcsalád, a 97E, a 176E, a 276E és a Pesti úti buszjáratok vonalán.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A bővítés volt a cél

Az elmúlt években Rákosmente több lépcsőben közvetlen metrókapcsolatot kapott Rákoscsaba, Rákoskert és Pécel felől alapjárati és gyors autóbuszjáratokkal. A BKK szándéka volt a 17. kerületen belüli és az egyéb városrészekkel való közösségi közlekedési kapcsolatok bővítése.

Társadalmi egyeztetés volt

A javaslatról 2022 nyaránm tartottak társadalmi egyeztetést, majd a terveket a beérkezett észrevételek alapján, a 17. kerületi Önkormányzattal is egyeztetve módosította. A térséget érintő közlekedési fejlesztések első üteme már tavaly decemberben érvénybe lépett, erről a BKK oldalán lehet bővebben olvasni.

Sűrűbben járó gyorsbuszok

A kerület közlekedési kapcsolatait javító fejlesztési csomag második ütemeként január 7-től, szombattól több változás lép életbe a rákosmenti buszvonalakon. Erősödik a gyorsjáratok szerepe Rákoscsabán, a 161E busza jelenleginél sűrűbben, 10-12 percenként indul. A reggeli csúcsidőben további buszok is indulnak Rákoskeresztúr, városközponttól az Örs vezér tere felé.

A 276E csúcsidőben gyakrabban jár

Ehhez igazodik a 97E buszok menetrendje is: a 161E járattal összehangolva 10-12 percenként indulnak. Rákocsaba-Újtelepen és Rákosligeten – az előző ütemben bevezetett 261E busz mellett – a 176E hétköznapokon már egész nap közlekedik, csúcsidőben 15, azon kívül 20 percenként. Ehhez kapcsolódva módosul a 276E követési ideje: csúcsidőben 7-10, azon kívül 15-20 percenként indulnak a buszok.

A Pesti úti, minden megállót érintő alapjáratok menetrendjei az utasforgalmi mérések eredményeképp a 161-es busz hétköznap csúcsidőben 20 percenként indul. A 161A buszok meghosszabbított útvonalon, a Kis utcai lakótelep helyett Rákoskeresztúr, városközpontig közlekedik. A járat az eddig megszokott rend szerint csak csúcsidőben, 20 percenként indul.

Egy megálló kimarad

A 161-es és a 161A buszok a jövőben a gyorsabb haladás érdekében az Örs vezér tere felé sem állnak meg a Fehér úti ipari park megállóban. A 162A busz helyett Rákoskeresztúr és Kőbánya között a csúcsidőben sűrűbben, 20 percenként induló 195-ös busszal, a Pesti úton a csúcsidőben az együttvéve 6-7 percenként induló 161-es, 161A és 162-es, illetve a 262-es buszokkal lehet közlekedni.

Hétvégén is járni fog

A 195-ös busz hétvégén napközben is közlekedik, 30 percenként. A 95-ös busz követési ideje igazodik a 195-ös járat bővebb üzemidejéhez és sűrűbb követéséhez, a közös szakaszon nem változik a közös követés.

Új buszjárat Kőbányára

A 262-es busz bővebb üzemidőben, a reggeli csúcsidőn kívül a hajnali és az esti órákban is közlekedik, ezzel biztosítva a Csabagyöngye utca térségének egész napos kiszolgálását. A reggeli csúcsidőben a 262-es vonalon a 20 perces követés mellett további busz indul Rákoskeresztúr, városközponttól Kőbányára az iskolás forgalom segítése érdekében. A járatok menetrendje a BKK oldalán érhető el. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

(Kiemelt kép: BKK.)