Horváth Csaba, Zugló polgármestere a közösségi oldalán számolt be róla, hogy a BVSC-Zugló uszodáját és egyéb épületeit termálvizes rendszerrel fűtik.

Energiafüggetlenség

Mint posztjában írta, ez egy olyan technológia, amely példaként szolgál az egész országban, hiszen nagyban növeli az energiafüggetlenséget és nem mellesleg lenullázza az egyre növekvő gázszámlákat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezeket a megoldásokat kellene keresni

“Budapestnek és az egész országnak a jövőben ilyen megoldásokat kell keresnie, hogy ne függjünk ennyire az orosz gáztól. Erre igazán érdemes lenne forrásokat szánni!” – olvasható a posztjában, melyet a következőkkel zár:

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ingyenes úszási lehetőség

“Továbbra is érdemes kihasználni az ingyenes úszási lehetőséget a BVSC-Zugló uszodájában a zuglói nyugdíjasoknak! Éljenek ezzel a lehetőséggel!”

Takaréklángon az iskolai fűtés

Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta még decemberben, lezárták a radiátorokat, így mindössze 16 fok van egy kőbányai általános iskola folyosóin, de a tantermekben sem sokkal jobb a helyzet. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint van olyan intézmény, ahol inkább leszerelték a hőmérőket, hogy a tanárok ne lássák, hány fok van.

20 fokot írtak elő

A kormány az iskolák esetében 20 Celsius-fok minimális hőmérséklet írt elő még szeptemberben, mivel a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet szerint ennyi a szükséges.

17 fokot mértek Kőbányán

A kőbányai Széchenyi István Magyar–Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában a hideg komoly problémát jelent: a könyvtárosként dolgozó Simon Edit 17 fokot mért egy decemberi napon. A hőmérséklet a könyvtárban aznap délutánra ugyan 18-19 fokra emelkedett, de ahogy elmondta, a folyosón ennél hidegebb van.

„Nem szabad bekapcsolni”

„A folyosón ma konkrétan 16 fokot mértem. Ott a radiátorok le vannak zárva, nem szabad bekapcsolni, ezért a folyosókon mindenhol hideg van” – mondta az RTL Híradójának az iskola dolgozója akkor.

Letekerik a fűtést

A kormány által elfogadott legalább 20 fokot csak részben sikerül tartani. A könyvtáros állítása szerint az első és a második emeleti termekben még megvan az előírt hőmérséklet, ám a földszinten nem, ráadásul tanítás után az egész intézményben letekerik a fűtést.

Takaréklángon

„Délután három órakor áll le a fűtés takaréklángra. Ami tudomásom szerint 14 fok. Ez másnap reggel öt óráig így van. Illetve hétvégén, pénteken délután szintén 15 órakor megy takaréklángra a fűtés, ami hétfő reggel 5 órakor kapcsol vissza” – tette hozzá akkor a könyvtáros.

Nem mindenhol fűtenek

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is tud olyan iskoláról, ahol éjszaka és hétvégén kevésbé fűtik az iskolákat. Tájékoztatásuk szerint nap mint nap rengetegen jelentkeznek azzal a problémával, hogy legfeljebb csak egyes szobákat, egyes tantermeket fűtenek. 

Leszerelt hőmérők

„Folyosókat tehát nem, vagyis el tudjuk képzelni, hogy összességében milyen lehet a hőmérséklet az intézményekben. Már olyanról is értesítettek, hogy vannak iskolák, ahol leszereltették a hőmérőket, hogy ne tudják a kollégák mérni” – jelezte a szervezet.

Nem érkezett panasz

A Kelet-Pesti Tankerületi Központot az RTL Híradó felkereste az ügyben, válaszként azt kapták, hogy a legutóbbi (december másodikai) helyszíni ellenőrzésen nem mértek kevesebbet az előírtnál, azóta pedig nem érkezett panasz az iskolából a tankerülethez.

Hidegben várnak a betegek

Nem csak az oktatási intézményben jelent problémát a fűtés hiánya. „Van már olyan háziorvosi és házi fogorvosi rendelő, ahol letekerték a fűtést, a betegek a váróban kabátban ülnek – nyilatkozta korábban a Népszavának Nagy Ákos fogorvos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Uszoda – Forrás: Wikipédia