Lezárták a radiátorokat, így mindössze 16 fok van egy kőbányai általános iskola folyosóin, de a tantermekben sem sokkal jobb a helyzet. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint van olyan intézmény, ahol inkább leszerelték a hőmérőket, hogy a tanárok ne lássák, hány fok van.

20 fokot írtak elő

A kormány az iskolák esetében 20 Celsius-fok minimális hőmérséklet írt elő még szeptemberben, mivel a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet szerint ennyi a szükséges. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

17 fokot mértek Kőbányán

A kőbányai Széchenyi István Magyar–Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában a hideg komoly problémát jelent: a könyvtárosként dolgozó Simon Edit 17 fokot mért a hét elején. A hőmérséklet a könyvtárban aznap délutánra ugyan 18-19 fokra emelkedett, de ahogy elmondta, a folyosón ennél hidegebb van.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

„Nem szabad bekapcsolni”

„A folyosón ma konkrétan 16 fokot mértem. Ott a radiátorok le vannak zárva, nem szabad bekapcsolni, ezért a folyosókon mindenhol hideg van” – mondta az RTL Híradójának az iskola dolgozója.

Letekerik a fűtést

A kormány által elfogadott legalább 20 fokot csak részben sikerül tartani. A könyvtáros állítása szerint az első és a második emeleti termekben még megvan az előírt hőmérséklet, ám a földszinten nem, ráadásul tanítás után az egész intézményben letekerik a fűtést.

Takaréklángon

„Délután három órakor áll le a fűtés takaréklángra. Ami tudomásom szerint 14 fok. Ez másnap reggel öt óráig így van. Illetve hétvégén, pénteken délután szintén 15 órakor megy takaréklángra a fűtés, ami hétfő reggel 5 órakor kapcsol vissza” – tette hozzá a könyvtáros.

Nem mindenhol fűtenek

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is tud olyan iskoláról, ahol éjszaka és hétvégén kevésbé fűtik az iskolákat. Tájékoztatásuk szerint nap mint nap rengetegen jelentkeznek azzal a problémával, hogy legfeljebb csak egyes szobákat, egyes tantermeket fűtenek. 

Leszerelt hőmérők

„Folyosókat tehát nem, vagyis el tudjuk képzelni, hogy összességében milyen lehet a hőmérséklet az intézményekben. Már olyanról is értesítettek, hogy vannak iskolák, ahol leszereltették a hőmérőket, hogy ne tudják a kollégák mérni” – jelezte a szervezet.

Nem érkezett panasz

A Kelet-Pesti Tankerületi Központot az RTL Híradó felkereste az ügyben, válaszként azt kapták, hogy a legutóbbi (december másodikai) helyszíni ellenőrzésen nem mértek kevesebbet az előírtnál, azóta pedig nem érkezett panasz az iskolából a tankerülethez.

Hidegben várnak a betegek

Nem csak az oktatási intézményben jelent problémát a fűtés hiánya. „Van már olyan háziorvosi és házi fogorvosi rendelő, ahol letekerték a fűtést, a betegek a váróban kabátban ülnek – nyilatkozta a Népszavának Nagy Ákos fogorvos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció