Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Ellopták egy csomó magyar felhasználó adatát egy népszerű üzenetküldő alkalmazáson keresztül

Bárki érintett lehet az ügy kapcsán, aki az elmúlt időszakban használta az okostelefonos applikációt.

Nemrég kezdett kibontakozni a botrány

November 16-án egy hekkerfórumon akarta áruba bocsátani egy személy a WhatsApp 487 millió felhasználójának a telefonszámát. A Cybernews kinyomozta, hogy valóban kiszivároghattak-e az alkalmazás felhasználóinak adatai. Sajnos attól tartanak, ez valóban megtörténhetett. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Felvették a kapcsolatot a hekkerrel

A Cybernews munkatársai üzentek a hekkernek, aki az adatbázist megvásárlásra kínálta. Hogy igazolja, nem csak a levegőbe beszél, 2000 aktív brit és amerikai felhasználóktól származó telefonszámot mutatott. Egyenként leellenőrizték őket, és kiderült, hogy valóban WhatsApp felhasználóké volt mindegyik.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ezek is érdekelhetnek!

Rengeteg ember érintett

A Cybernews szerint 84 ország felhasználói érintettek. Nem tartoznak a kivételek közé a magyarok sem. A becslések szerint 377 ezer magyar felhasználó adatai szivároghattak ki.

Ez a helyzet más országok felhasználóival

A portál úgy tudja, hogy 45 millió egyiptomi, 34 milló olasz és 32 millió amerikai felhasználó adatainak védelme sérült. A szaúdiak közül 29 millióan, a franciák és a törökök közül 20-20 millióan lehetnek érintettek. A Cybernews közzétett egy táblázatot is az eset kapcsán.

Temérdek felhasználója van az alkalmazásnak

Úgy tudni, a WhatsApp körülbelül 2 milliárd aktív felhasználóval rendelkezik. Ez alatt az olyan személyeket értik, akik legalább havi szinten egy alkalommal bejelentkeznek a programban. A WhatsApp üzemeltetője egyébként a Meta, amely többek között a Facebook és az Instagram fölött is rendelkezik.

Kérdéses, hogyan jutott hozzá a hekker az adatokhoz

Egyelőre homály fedi azt, hogy milyen módszerrel jutott a hekker a felhasználók adataihoz. A portál feltételezi, hogy az úgynevezett scraping módszerrel gyűjtötte be őket. Fontos hangsúlyozni, hogy erre egyelőre nincsenek bizonyítékok, mindez csupán spekuláció.

Tavaly a Facebook kapcsán volt hasonló botrány

2021 áprilisában Facebook felhasználók adatai szivárogtak ki. Összesen 530 millió személy volt érintett abban a botrányban. Az ír adatvédelmi hatóság eljárást indított az ügy kapcsán.

Telegram bot kínálta megvásárlásra

Az értékes adatábázist Telegram bottal kínálták fel megvásárlásra. A felhasználók nevei mellett a születési adatok, e-mail címek, telefonszámok és munkahelyek is is bekerültek az adatbázisba. Természetesen csak azoké, akik ezt megadták a közösségi oldalukon.

Nemrég bankkártyaszámok szivárogtak ki

Ahogyan azt korábban megírtuk, októberben kiszivárgott rengeteg bankkártyatulajdonos kártyaszáma. 1,2 millió érintettje volt az ügynek, minden olyan adatot közzétettek a kártyákról, amelyekkel rossz szándékú személyek vissza tudnak élni. Az adatokat a BidenCash nevű dark webes portál szivárogtatta ki. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Pixabay

Exit mobile version