Komoly veszélyben lehet rengeteg bankkártya tulajdonos, hiszen minden olyan adatot közzétettek a szóban forgó kártyákról, amelyekkel vissza lehet élni.

Ezen a portálon tették nyilvánossá az adatokat

A internet sötét oldalán működő weboldal, a BidenCash nevű dark webes portál szivárogtatott ki bankkártya adatokat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Magyarok adatai is rossz kezekbe kerülhettek

A lopott adatok jelentős százaléka az Egyesült Államokból valamint Indiából származik. Nem lehetnek nyugodtak azonban a magyarok sem, hiszen Európa teljes területe érintett, így hazánk lakói is.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Bosszúból tették közzé az adatokat

A portált túlterheléses, úgynevezett DDoS-támadás érte. Erre válaszul az üzemeltetők úgy reagáltak, hogy ingyenesen hozzáférhetővé tettek egy 1.221.551 hitel- és bankkártyaadatot szerepeltető listát.

Ezek is érdekelhetnek!

Nem csak a kártyaszámot hozták nyilvánosságra

A kártyaszám mellett a bankkártyák lejárati dátumát, CVV-számát és a tulajdonos nevét is közzétették. Szerepel továbbá a listán a kártyához tartozó bank neve, a kártya típusa, státusza, osztálya, a kártyabirtokos lakcíme, továbbá a kártyához tartozó e-mail cím valamint telefonszám is.

Nem ez az első ilyen akciójuk

Alig néhány hónapja, idén júniusban indult el a szóban forgó piactér. Első akciójuk során mindössze néhányezer kártyaadatot hoztak nyilvánosságra.

Korábban is volt már hasonlóan jelentős szivárogtatás

Az All World Cards 2021 augusztusában hajtott végre hasonlót, akkor 400 ezer felhasználó bankkártya adatait szivárogtatták ki. Most ennél sokkal többről van szó.

Valójában úgy fest, kevesebb kártya van most veszélyben

Az első hírek arról szólnak a Bleeping Computer információi szerint, hogy csak 350 ezer kártya kapcsán merülhet fel valós veszély.

Minden eszközt bevetnek a csalók

A szélhámosok gyakran szolgáltatók nevében kiküldött adathalász e-mailekkel igyekeznek ellopni áldozataik bankkártyadataikat, ahogyan arra korábban is felhívtuk a figyelmet. A közműszolgáltatók és a hivatali szervek sem e-mailben keresik meg ügyfeleiket, ha hátralékkal rendelkeznek. Ez kizárólag postai levelezési címen vagy az Ügyfélkapunk keresztül jelezheti a szolgáltató. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Pixabay