Bárki érintett lehet az ügy kapcsán, aki az elmúlt időszakban használta az okostelefonos applikációt.

Nemrég kezdett kibontakozni a botrány

November 16-án egy hekkerfórumon akarta áruba bocsátani egy személy a WhatsApp 487 millió felhasználójának a telefonszámát. A Cybernews kinyomozta, hogy valóban kiszivároghattak-e az alkalmazás felhasználóinak adatai. Sajnos attól tartanak, ez valóban megtörténhetett. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Felvették a kapcsolatot a hekkerrel

A Cybernews munkatársai üzentek a hekkernek, aki az adatbázist megvásárlásra kínálta. Hogy igazolja, nem csak a levegőbe beszél, 2000 aktív brit és amerikai felhasználóktól származó telefonszámot mutatott. Egyenként leellenőrizték őket, és kiderült, hogy valóban WhatsApp felhasználóké volt mindegyik.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ezek is érdekelhetnek!

Rengeteg ember érintett

A Cybernews szerint 84 ország felhasználói érintettek. Nem tartoznak a kivételek közé a magyarok sem. A becslések szerint 377 ezer magyar felhasználó adatai szivároghattak ki.

Ez a helyzet más országok felhasználóival

A portál úgy tudja, hogy 45 millió egyiptomi, 34 milló olasz és 32 millió amerikai felhasználó adatainak védelme sérült. A szaúdiak közül 29 millióan, a franciák és a törökök közül 20-20 millióan lehetnek érintettek. A Cybernews közzétett egy táblázatot is az eset kapcsán.

Temérdek felhasználója van az alkalmazásnak

Úgy tudni, a WhatsApp körülbelül 2 milliárd aktív felhasználóval rendelkezik. Ez alatt az olyan személyeket értik, akik legalább havi szinten egy alkalommal bejelentkeznek a programban. A WhatsApp üzemeltetője egyébként a Meta, amely többek között a Facebook és az Instagram fölött is rendelkezik.

Kérdéses, hogyan jutott hozzá a hekker az adatokhoz

Egyelőre homály fedi azt, hogy milyen módszerrel jutott a hekker a felhasználók adataihoz. A portál feltételezi, hogy az úgynevezett scraping módszerrel gyűjtötte be őket. Fontos hangsúlyozni, hogy erre egyelőre nincsenek bizonyítékok, mindez csupán spekuláció.

Tavaly a Facebook kapcsán volt hasonló botrány

2021 áprilisában Facebook felhasználók adatai szivárogtak ki. Összesen 530 millió személy volt érintett abban a botrányban. Az ír adatvédelmi hatóság eljárást indított az ügy kapcsán.

Telegram bot kínálta megvásárlásra

Az értékes adatábázist Telegram bottal kínálták fel megvásárlásra. A felhasználók nevei mellett a születési adatok, e-mail címek, telefonszámok és munkahelyek is is bekerültek az adatbázisba. Természetesen csak azoké, akik ezt megadták a közösségi oldalukon.

Nemrég bankkártyaszámok szivárogtak ki

Ahogyan azt korábban megírtuk, októberben kiszivárgott rengeteg bankkártyatulajdonos kártyaszáma. 1,2 millió érintettje volt az ügynek, minden olyan adatot közzétettek a kártyákról, amelyekkel rossz szándékú személyek vissza tudnak élni. Az adatokat a BidenCash nevű dark webes portál szivárogtatta ki. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Pixabay