Némi körültekintéssel hamar rá lehet jönni a csalók trükkjeire, mutatjuk, hogy mikre kel odafigyelni.

Figyelmeztetést adtak ki a rendőrök

Szerdán egy közlemény jelent meg a rendőrség honlapján. Ebben arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy csalók próbálnak elektronikus levelekkel megtéveszteni magánszemélyeket. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Erre kell odafigyelni

A csalók által küldött e-mailek esetében Országos Rendőrségre hivatkoznak, holott ilyen szervezet nem létezik. A helyes megnevezés Országos Rendőr-főkapitányság, derül ki a közleményből. Vannak más gyanús jelek is a szélhámosok levelei kapcsán.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ezek is érdekelhetnek!

Könnyen ki lehet szúrni a csalók e-mailjeit

A rendőrség soha nem a gmail levelezőrendszeren keresztül kommunikál. Ugyancsak gyanút lehet fogni a helytelen nyelvtani megfogalmazás alapján. A rendőrség honlapján felhívják a figyelmet arra is, hogy az ORFK nem kommunikál sem az Interpol, sem az Országos Bírósági Hivatal nevében.

Óvatosan az adatokkal

A rendőrök figyelmeztetnek, hogy ha valakitől adatokat kérnek, legyen körültekintő. Gyanús e-mailekre nem szabad válaszüzenetben érzékeny adatokat elküldeni. Ezeket az üzeneteket a legjobb figyelmen kívül hagyni.

Így néz ki egy valótlan tartalmú levél

Valótlan tartalmú levél – Kép: Police.hu

A csalók mindenféle trükkel próbálkoznak

Ősszel már beszámoltunk róla, hogy a csalók milyen kifinomult módszerekkel próbálják megtéveszteni az embereket. Az egyik legújabb trükkjük az, hogy vevőként jelentkeznek apróhirdetésre, majd egy csomagküldő szolgáltatással akarják átvenni a terméket. Üzenetben azonban hamis linket küldenek az eladónak a csomagfeladás kapcsán.

Így tévesztik meg a gyanútlan embereket

A hamis oldal a megtévesztésig hasonlít egy ismerős internetbanki bejelentkező oldalra. Így próbálják meg a csalók begyűjteni az áldozataik felhasználónevét, jelszavát. Ezek ismeretében a rossz szándékú személyek olyan tranzakciókat indíthatnak, amelyekre nem jogosultak.

Telefonon is próbálkoznak

Vannak, akik bank nevében telefonálnak. A beszélgetés során azt mondják a kiszemeltnek, hogy gyanús tranzakciót kíséreltek meg végrehajtani a bankkártyájukkal. Az áldozat biztonságára hivatkozva megkérik, hogy utalja át több részletben a pénzét egy megadott bankszámlára.

Ekkor érdemes gyanakodni

A rendőrök kérik, hogy ha valaki egy bank nevében telefonál, akkor semmit sem szabad feltétel nélkül elfogadni. A pénzintézetek nem kérnek hasonló tranzakciókat az ügyfeleiktől ilyen módon. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív