A SEO, vagyis a keresőoptimalizálás, egy olyan folyamat, amelynek célja, hogy egy weboldal minél előrébb kerüljön a keresőmotorok találati listájában. A laikusok számára a SEO elsőre bonyolultnak tűnhet, de egyszerűen megfogalmazva arról van szó, hogy a weboldalunkat úgy optimalizáljuk, hogy a Google és más keresők könnyebben megtalálják és relevánsnak ítéljék azt.

A keresőoptimalizálásnak számos előnye van:

 1. Növeli a látogatók számát: Ha a weboldalunk az első találatok között szerepel, akkor nagyobb eséllyel kattintanak rá a felhasználók.
 2. Javítja a felhasználói élményt: A SEO nem csak a keresőknek, hanem a látogatóknak is kedvez. Az optimalizált oldalak gyorsabbak, áttekinthetőbbek és könnyebben navigálhatók.
 3. Növeli a hitelességet: Az emberek hajlamosak megbízni az első oldalon megjelenő találatokban, így a jó SEO segít a hitelességünk növelésében is.

Mindezek ellenére meglepően kevesen tudják, hogy mi is pontosan a SEO, és mennyire fontos. Pedig a nagy cégek rengeteget költenek keresőoptimalizálásra, hiszen tisztában vannak azzal, hogy a keresési találatokban való jó helyezés közvetlenül hozzájárulhat az üzleti sikerhez.

Vegyünk példaként néhány nagyvállalatot, akik havonta jelentős összegeket fordítanak SEO-ra:

 • Amazon: Az Amazon az egyik legnagyobb online kereskedelmi platform a világon, amely havonta több millió dollárt költ SEO-ra. Az Amazon célja, hogy termékei mindig az első helyen jelenjenek meg a keresési találatok között, ami növeli a webhelyükre irányuló forgalmat és az eladásokat.
 • Apple: Az Apple is komoly összegeket invesztál SEO-ba, hogy a termékei és szolgáltatásai, mint az iPhone vagy az Apple Music, mindig az első helyen szerepeljenek a releváns keresési találatok között. Ez segít az Apple-nek fenntartani márkájának erősségét és elérhetőségét.
 • Nike: A Nike szintén jelentős összegeket fordít SEO-ra. A sportszergyártó cég számára fontos, hogy a termékei, mint például a cipők és sporteszközök, az első oldalon jelenjenek meg, amikor az emberek sportfelszerelést keresnek.

Ezek a cégek olyan kulcsszavakért versenyeznek, amikkel nehéz szembe szállni, ha valaki beírja a keresőbe, hogy okostelefon, sportcipő vagy könyvek, ők szeretnének az első találat lenni, persze ez nem egyszerű. A keresőoptimalizálás továbbá nem egyenlő a fizetett hirdetésekkel. Épp ellenkezőleg, a SEO az organikus találatokat jelenti, tehát mindazt ami a fizetett hirdetések után természetesen jelenik, van. Persze ennek is ára van: a szakértelem.

Az első oldalon lévő találatok kattintási aránya

A keresési találatok első oldalán való megjelenés kritikus fontosságú, mivel a felhasználók túlnyomó többsége nem kattint tovább a második oldalra. Íme néhány meglepő statisztika, amelyek rávilágítanak az első oldalon való megjelenés értékére:

 • Első hely: Az első helyen lévő találatokra a felhasználók körülbelül 31,7%-a kattint rá. Ez a legértékesebb pozíció a keresési eredmények között.
 • Második hely: A második helyen lévő találatokra a kattintások aránya körülbelül 24,7%.
 • Harmadik hely: A harmadik helyen lévő találatokra a kattintások aránya körülbelül 18,6%.
 • Tizedik hely: A tizedik helyen lévő találatokra már csak körülbelül 2,4%-a kattint a felhasználóknak.

Ezek a számok világosan mutatják, hogy a keresési találatok első oldalán való megjelenés milyen hatalmas előnyt jelenthet egy weboldal számára. A jó SEO stratégia tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy növeljük weboldalunk láthatóságát és forgalmát.

Hogyan segíthet az AI, mint a ChatGPT, a SEO-ban?

Az AI, különösen a ChatGPT és hasonló technológiák, jelentős segítséget nyújthatnak a SEO-ban, de nem helyettesíthetik teljesen a szakértőket. Az AI segítségével például gyorsan és hatékonyan készíthetünk tartalmakat, amelyek megfelelnek a keresőmotorok elvárásainak. Emellett az AI segíthet a kulcsszavak kutatásában, a versenytársak elemzésében és a weboldal technikai optimalizálásában is.

Az AI előnyei a SEO-ban:

 1. Gyors tartalomkészítés: Az AI képes nagy mennyiségű, releváns tartalmat előállítani rövid idő alatt, ami különösen hasznos lehet a blogok és hírportálok számára.
 2. Kulcsszavak elemzése: Az AI segítségével könnyen megtalálhatjuk azokat a kulcsszavakat, amelyekre a célközönségünk keres, így optimalizálhatjuk a tartalmainkat.
 3. Versenytársak elemzése: Az AI képes gyorsan elemezni a versenytársak weboldalait, és hasznos információkat nyújtani a saját stratégiánk kialakításához.

Bár az AI sok feladatot képes elvégezni, a teljes SEO folyamatot nem tudja átvenni. A keresőoptimalizálás ugyanis nem csak technikai kérdés, hanem kreatív és stratégiai gondolkodást is igényel. Az AI nem képes helyettesíteni az emberi kreativitást és intuíciót, ami elengedhetetlen a hatékony SEO-hoz.

Miért is olyan nehéz a SEO?

A SEO folyamatos kihívást jelent, mert a keresőmotorok, különösen a Google, rendszeresen frissítik algoritmusaikat. Ezek a frissítések gyakran jelentős változásokat hoznak a találati listákban, ami megnehezíti az optimalizálási munkát.

 1. Algoritmusok változása: A Google és más keresők folyamatosan finomítják algoritmusaikat, hogy a lehető legjobb találatokat nyújtsák a felhasználóknak. Ezek a változások azonban gyakran megnehezítik a SEO szakértők munkáját, mivel állandóan követniük kell az új trendeket és irányelveket.
 2. Komplexitás: A SEO nem egy egyszerű feladat, hanem összetett folyamat, amely számos tényezőt figyelembe vesz. Ide tartozik a technikai optimalizálás, a tartalomkészítés, a linképítés és a felhasználói élmény javítása.
 3. Verseny: A keresőoptimalizálás verseny is egyben, hiszen mindenki szeretne az első helyre kerülni. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan figyelni kell a versenytársak lépéseit, és alkalmazkodni kell hozzájuk.

Ezen kívül a keresőmotorok soha nem fedik fel teljesen az algoritmusaikat, így a SEO egy bizonyos mértékig mindig spekuláció marad. A szakértőknek állandóan kísérletezniük kell, hogy megtalálják a leghatékonyabb módszereket.

Bemutatkozik a BRWorks.hu

SEO tanácsadás Budapest

A brworks.hu egy budapesti SEO ügynökség, amely weboldalkészítéssel és keresőoptimalizálással foglalkozik. Céljuk, hogy ügyfeleink számára a lehető legjobb online jelenlétet biztosítsák, és segítsenek nekik elérni üzleti céljaikat.

Szolgáltatásaink között szerepel:

 1. Weboldalkészítés: Modern és felhasználóbarát weboldalakat készítenek, amelyek megfelelnek a legújabb technológiai és dizájn trendeknek.
 2. Keresőoptimalizálás: Komplett SEO szolgáltatások, beleértve a kulcsszókutatást, tartalomoptimalizálást, technikai SEO-t és linképítést.
 3. Digitális marketing: Segítenek ügyfeleiknek megérteni a SEO világát, és stratégiát kialakítani, amely hosszú távon is eredményes lesz.

Miért válassza a brworks.hu-t?

 • Szakértelem: Tapasztalt szakembereik naprakészek a legújabb SEO trendekkel és technikákkal kapcsolatban.
 • Egyedi megoldások: Minden ügyfelünk számára egyedi, testreszabott megoldásokat kínálnak, hogy a lehető legjobb eredményeket érjék el.
 • Eredmények: Büszkék vagyunk arra, hogy ügyfeleink számára mérhető eredményeket tudunk biztosítani, amelyek hozzájárulnak üzleti sikerükhöz.

Látogasson el weboldalukra, a brworks.hu-ra, és ismerje meg szolgáltatásainkat részletesebben!

A SEO egy komplex és folyamatosan változó terület, amely kreativitást és szakértelmet igényel. Bár az AI és a modern technológiák jelentős segítséget nyújthatnak, a sikeres SEO stratégia kidolgozásához elengedhetetlen az emberi faktor. Ha szeretne többet megtudni a keresőoptimalizálásról, vagy segítségre van szüksége weboldala optimalizálásában, keresse fel a BRWorks.hu-t, ahol szívesen segítenek Önnek elérni céljait az online térben.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a brworks.hu oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják olvasóink a Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.