Kudlik Júlia 77 éves, csaknem 20 éve visszavonultan él Szentendrén. Nem jár tévéműsorokba, nem tartja a kapcsolatot az egykori kollégáival, nyilvános szereplést pedig csak ritkán vállal. Most azonban egy könyvbemutató erejéig újra a közönség elé lépett és értékes gondolatokat is megosztott a közönséggel.

Ismét műsorvezető volt

Kudlik Júlia a 2. kerületi Klebelsberg Kastélyban műsorvezetőként lépett fel Bencsik Gábor legújabb, Mari története című könyvének bemutatóján. Az egykori bemondó hiába él hosszú évek óta civilként, az emberek a mai napig szeretettel gondolnak rá vissza, és megragadnak minden olyan alkalmat, amikor személyesen találkozhatnak vele. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mindenkihez volt egy kedves szava

A rendezvényre érkezőket szeretettel és hatalmas mosollyal az arcán fogadta a legendás bemondó, akinek mindenkihez volt egy kedves szava – írja a Blikk. A 77 éves Kudlik Júlia ma is a korát meghazudtoló formában van, a külseje ugyanolyan kifogástalan, mint azt tőle korábban megszokhatták.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Semmit sem változott

Kudlik Júlia profizmusa ennyi év alatt mit sem változott, a tőle megszokott precizitással és könnyedséggel kérdezte az írót. Az egykori tévés a közel egyórás bemutató során nemcsak kérdezett, de néhány gondolatát is megosztotta. Többek között elárulta, hogy számára mi a legfontosabb az életben.

Szeretet

„Az élet lényege a szeretet, amit csak szeretve lehet megtanulni. Az a valaki, akit nem szeretnek, egész életében keresni fog, és vágyódni valami olyan iránt, amit nem kap meg. Úgy kell szeretni, ahogy a másiknak jó, és nem úgy, ahogy nekünk. Persze, nem vagyok ebben teljesen biztos, de ezt tapasztalom” – fejtette ki az egykori bemondó.

Vallás

Kudlik Júlia aki a hithez való viszonyáról is őszintén vallott. „Sajnos, a hit a mai világban eltűnt, elszállt, pedig nagyon fontos dolog, Hogy juthattunk el ideáig? Hogy lehet hit nélkül élni?” – tette fel a kérdést Kudlik, akit a bemutató után elárasztották a gratulációkkal.

Méltatlan módon bántak vele

Kudlik Júliát 2001-ig láthattuk a képernyőn, majd 2006-ban, egy évvel azután, hogy a Magyar Televízió Örökös Tagja lett, csoportos leépítés áldozatává vált. Mivel nem volt rá szükség, többedmagával együtt elküldték. Úgy hírlik, megalázó módon tették mindezt: állítólag Kudlik egyik nap arra lett figyelmes, hogy már nem működik a beléptetőkártyája, ami a tévé épületébe való bejutáshoz volt szükséges.

Szentendrén él

Az elmúlt időszakban szinte teljesen elvonult a nyilvánosság elől, saját elmondása szerint manapság már a tévét sem kapcsolja be. Egyedül, a saját maga alkotta szabályrendszernek megfelelően él Szentendrén.

Szeretetet terjeszt

Nyugdíjazása után Szentendrén találta meg az a közösséget, ahol az amerikai földműves asszonyoktól származó patchwork, vagyis foltvarrás művészetét elsajátíthatta. „Mondták, hogy vannak ilyen patchwork kiállítások, akkor már kapiskáltam mi is az a foltvarrás, és beneveztem egy ilyen útra. Minden évben mentünk az európai kiállításokra a munkáinkkal – mesélte egy 2017-es felvételen a Delta korábbi műsorvezetője. Kudlik Júlia a rá jellemző precizitást immár a kézimunkáiban, a népdalokban, az irodalom és a szeretet terjesztésében éli meg. Az ország különböző településein rendszeresen feltűnik és a helyi tévéknek szívesen ad interjút.

Beteg világ

A tévés korábban Szvorák Katalin népdalénekessel járta az országot, egy fellépésükön a szeretetről ezt mondta: „Ezen a mai beteg világon, amikor sokaknak az anyagiak, a hatalom, az élvezetek birtoklása a legfőbb jó, amikor a ma embere csak győzni, fogyasztani és uralkodni akar, nos ezen csak a szeretettel lehet változtatni.” – mondta a tévés legenda. Kudlik Júlia hozzátette: „A rosszak azért olyan erősek, mert a jók olyan gyöngék.” Szerinte a jóknak az kell legyen a feladata, hogy a hatalom szeretete helyett a szeretet hatalmát hirdessék, tanítsák és terjesszék.” – tette hozzá a volt tévés.

Páratlan szakmai életút

Több mint 40 éven keresztül láthattuk Kudlikot a Magyar Televízióban bemondónőként, hírolvasóként és műsorvezetőként. 1965-től egészen 1996-ig vezette a Delta című műsort, műsorvezetője volt az 1971-es, 1972-es és 1981-es Táncdalfesztiválnak, később a Kodály énekversenynek, illetve számos népdal és népzenei vetélkedőnek – Nyílik a rózsa, Fölszállott a páva, Repülj páva, Interfórum -, valamint a Tapsifüles című könnyűzenei műsornak. Alapító tagja volt az Iskolatelevíziónak, számos tévéfesztivál és díjátadó gála háziasszonyaként is láthattuk. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kudlik Júlia – Forrás: Youtube/Gyula Televízió