Ősi, nemes anyag a pamut, amely napjainkban is az egyik legnépszerűbb textilipari nyersanyag, a ruhaneműtől a függönyökig része életünknek. A jersey eleinte gyapjúból készült, ám az évek során átalakult, leginkább a vetülékrendszerű kötött kelme kifejezéssel írható körbe. Ami közös bennük, hogy több területen is kiválóan felhasználhatók.

Puha, tartós, kiváló hőszigetelő – ez a pamut

A pamut az emberek által termelt legősibb növények közé tartozik, nem véletlen, hogy az évszázadok során a legfontosabb textilipari nyersanyagok közé került számtalan alkalmazási területen.

Mindenkinek jelen van az életében, ruházatunkban és használati tárgyainkban is rendszeresen megjelenik. Ugyanolyan alkalmas alsóneműnek, mint függönynek vagy törölközőnek.

pamutvászon a pamutból, illetve mesterséges szálakból készülő anyag, tulajdonságait tekintve puha, tartós, jó hőszigetelő. Kiváló légáteresztő, ennek köszönhetően bármilyen korosztály számára előnyös lehet a pamutszövegből készülő darabok használata.

Nagy előnye, hogy a megfizethető kategóriába tartozik – elérhető, mégis magas minőséget hordozó méteráru. Jól variálható, hiszen az egyszínű változatok mellett mintás kivitelezésben is megvásárolható, ezzel megnő a felhasználási lehetőségek száma.

Egy szigetről indult hódító útjára a jersey

A jersey elnevezésű textilanyag nem rendelkezik ekkora múlttal, népszerűsége azonban ennek ellenére töretlen. Hogy miért? Mert az alacsonyabb árkategóriába tartozik, mégis sok területen jól alkalmazható.

Eredetileg gyapjúból készült, a nevét egy földrajzi helyről, a La Manche-csatornában található Jersey szigetéről kapta, ahol a helyiek kézzel készítették az anyagot már a középkorban.

Később az elnevezés átalakult, kibővült, napjainkban minden jersey, amely belefér a vetülékrendszerű kötött kelme kategóriába, legyen az pamut, gyapjú, selyem vagy mesterséges szálasanyag. Kialakítását tekintve egy- és kétszínoldalas lehet, utóbbi vastagabb, kevésbé nyúlékony.

jersey anyag felhasználható textil-, patchwork- és kárpitszövetként is. A női ruháknál, valamint a férfi zakóknál is népszerűvé vált, de az ágyneműk készítésénél is használják.

A fotó forrása: Khomulo Anna / Shutterstock.com

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének legolvasottabb regionális hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország 8. legolvasottabb hírportálja, akkor kattintson ide!