Már nem csak zöldhulladékot és autógumit, hanem fertőzésveszélyes sertéstetemeket is kidobnak az út szélén. Péntek reggel a piliscsabai polgárőröknek szóltak, hogy több elhullott sertést találtak egy műanyag zsákban.

A Piliscsabai Polgárőr Egyesület azt írta a közösségi oldalán, hogy „Ma reggel bejelentést kaptunk hogy ismeretlen személy az Álomvölgy bejáratánál egy zsákban 6 újszülött sertéstetemet helyezett el.

Mivel az afrikai sertéspestis nagy ragályozó képességű, vírus okozta fertőző betegség, amely iránt Európában a házisertés és az európai vaddisznó fogékony, ezért az ilyen cselekmény felelőtlen, és veszélyes.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Értesítettük a hivatalt, a közterület felügyelő pedig értesítette a hatósági állatorvost, aki a szükséges intézkedéseket megteszi. A tetemek elszállításra kerültek, a helyszín fertőtlenítve lett.” – írták.

Nagy probléma az illegális szemétlerakás

A minap írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon arról, hogy az illegális hulladéklerakás nagy gond Budapest külvárosaiban és az agglomerációban. Több helyen hivatalosan is megpróbálnak tenni ellene. Van ahol önkéntesek tisztítják meg mások mocskától az árkokat, erdőszéleket, máshol kamerákat állítanak rá a kukákra.

Július 1-jétől életbe lép a klíma- és természetvédelmi akcióterv első pontja, megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását. Az utak melletti árkokat, a vasútvonalak környékét is kötelező lesz megtisztítani, összegyűjtik az erdők, szántóföldek, települések szélére kihordott hulladékkupacokat is.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: ahhoz, hogy Magyarország tisztább, rendezettebb ország képét mutassa, fel kell számolni az illegális hulladéklerakatokat és meg kell szüntetni az újratermelődésüket.

Meg kell vizsgálni, mely szabályokat kell módosítani ahhoz, hogy a hulladék illegális elhelyezése ellen még határozottabban és eredményesebben lehessen fellépni. Az új hulladékgazdálkodási hatóság feladata az lesz, hogy a jogszabályoknak érvényt szerezzen, minden jogkört megkap, ami eredményes működéséhez szükséges – mondta.

Vizsgálják a büntetési tételek szigorításának lehetőségét is. Most is tilos szemetelni, illegális hulladékot lerakni – hangsúlyozta az államtitkár -, ha kiderül, ki tette, a hulladékot az elkövető költségére kell elszállítani. Van azonban felelőssége az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének és az önkormányzatoknak is – tette hozzá.

Képek: A Piliscsabai Polgárőr Egyesület helyszíni felvételei – Forrás: Facebook