Az illegális hulladéklerakás nagy gond Budapest külvárosaiban és az agglomerációban. Több helyen hivatalosan is megpróbálnak tenni ellene. Van ahol önkéntesek tisztítják meg mások mocskától az árkokat, erdőszéleket, máshol kamerákat állítanak rá a kukákra. Az illegális hulladéklerakás nem csak tilos, káros és szennyező, de bunkóság is – persze ez sokakat nem érdekel.

„Szép új autó, jól szituált nő, és sóherkedik zöldhulladékos zsákot venni. Inkább képes telerakni a kocsit falevelekkel teli zsákokkal, és Pesthidegkút szélén a Vízmosás-Emelkedő utca sarkánál kiszórni. Pont mentem volna haza, de nem tudtam, mert pofátlanul az út közepén keresztbe állt meg amíg azt a 6-8 nagy zsákot kiszórta.

Amikor kérdőre vontam, hogy ezt mégis hogyan gondolta, a válasz szimplán csak annyi volt: “Hát ez csak falevél” – írta egy felháborodott férfi. Az esetről még 2018-ban számoltunk be itt a BudaPestkörnyéke hírportálon.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Az elmúlt időszakban az illegális hulladéklerakás ellen több önkormányzat is védekezni próbált. Van ahol kamerákkal, közterületesekkel, büntetés szigorítással, mégsem történt jelentős változás. Az erdők szélei, az árkok és a települések határa még mindig tele van szeméttel.

Indul az akció

Július 1-jétől életbe lép a klíma- és természetvédelmi akcióterv első pontja, megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását. Az utak melletti árkokat, a vasútvonalak környékét is kötelező lesz megtisztítani, összegyűjtik az erdők, szántóföldek, települések szélére kihordott hulladékkupacokat is.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: ahhoz, hogy Magyarország tisztább, rendezettebb ország képét mutassa, fel kell számolni az illegális hulladéklerakatokat és meg kell szüntetni az újratermelődésüket.

Meg kell vizsgálni, mely szabályokat kell módosítani ahhoz, hogy a hulladék illegális elhelyezése ellen még határozottabban és eredményesebben lehessen fellépni. Az új hulladékgazdálkodási hatóság feladata az lesz, hogy a jogszabályoknak érvényt szerezzen, minden jogkört megkap, ami eredményes működéséhez szükséges – mondta.

Vizsgálják a büntetési tételek szigorításának lehetőségét is. Most is tilos szemetelni, illegális hulladékot lerakni – hangsúlyozta az államtitkár -, ha kiderül, ki tette, a hulladékot az elkövető költségére kell elszállítani. Van azonban felelőssége az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének és az önkormányzatoknak is – tette hozzá.

Vácon önkéntesek takarítanak

Illegális szemétlerakó Vácon – Fotó: Facebook/Matkovich Ilona

Vác polgármestere, Matkovich Ilona a minap arról posztolt, hogy mennyire köszöni annak a sok száz önkéntesnek a munkáját, akik utcákat és erdőszéleket tisztítottak meg az illegálisan lerakott szeméttől.

Mint írja: „Mi is sűrűbben szervezünk a kitakarított területekre járőrözést, tettenéréskor pedig környezetvédelmi, illetve köztisztasági szabálysértést kezdeményezünk az elkövetők ellen. Csak összefogással tudjuk megfékezni az illegális hulladéklerakás terjedését.” – fogalmazott a polgármester.

Dunakeszin bekamerázzák a kukákat

Szeméttárolók Dunakeszin – Fotó: Dunakeszipost.hu

Dunakeszin újabb térfigyelő kamerákat helyezne ki az önkormányzat a város több pontján lévő szelektív hulladékgyűjtő szigetekhez. Azt ígérik, hogy azokra a helyszínekre kerülnek kamerák, amelyek leggyakrabban szerepelnek a lakossági bejelentésekben.

Jelenleg 126 kamera figyeli Dunakeszit, amelyekből több rendszám felismerő funkcióval is rendelkezik. Az önkormányzat lépni készül és azokra a helyszínekre telepítenek kamerákat, amelyek leggyakrabban szerepelnek a lakossági bejelentésekben – írja a Dunakeszipost.hu.

Reményeik szerint a kamerák segítségével folyamatosan nyomon követhetőek és ellenőrizhetők lesznek a szelektív hulladéklerakó helyek, illetve a szabadon álló kommunális gyűjtők környéke.

A közterület-felügyeletesek feljelentést tesznek azok ellen akik szabálysértést követnek el a hulladéklerakók területén, azaz nem megfelelő hulladékot hordanak a területre, nem a saját kukájukba hordják a hulladékot, vagy a szelektív hulladékgyűjtőket nem a funkciójuknak megfelelően használják.

100 ezres bírság

Sokan azt gondolják, hogy a természetben lebomló anyagokat bátran elhelyezhetik az erdőkben, mezőkön, utak szélén, és ezzel nem követnek el természetkárosítást. Ez azonban tévedés. Egy kormányrendelet értelmében szabálysértést követ el és százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az a személy, aki települési hulladékot a közterületen vagy nem az arra kijelölt helyen engedély nékül lerak, elhelyez.

A közterületeken illegálisan elhelyezett hulladékot a helyi önkormányzatnál kell bejelenteni. Ha valaki olyan jól dokumentál egy esetet, mint cikkünk elején idézett facebookozó, aki a kiemelt képen is láthatóan rögzítette még az autó rendszámát is, akkor könnyen elindíthatja a szemetelő ellen az eljárást. Ha sok ilyen esetben indulna eljárás, egy idő után a szemetelők megtanulnák, hogy olcsóbb megvenni azt a 6-8 hulladékos zsákot, mint kifizetni a százezres bírságot.

Kiemelt kép: a 2018-ban megjelent cikkünk fotója, melyet a Facebook posztot írt férfi készített a “jól szituált nőről és a szép autójáról” – Forrás: Facebook