A zöldhulladék kezelése a kertes házban élők egyik legfontosabb ügye. Sokan betartják a szabályokat és megveszik a műanyag zsákokat, mások viszont bepakolnak az autóba és egy közeli erdő szélén dobálnak ki mindent. Egy facebookozó egy ilyen esetet kapott el mobiltelefonjával.

Az alábbi bejegyzés egy a napokban történt pesthidegkúti esetről szól. A történet jellemző, gyakorlatilag az agglomeráció bármely részén naponta előfordul.

Meglepődsz, mekkora ereje van a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálnak. Havi 300 ezer cikkelérésünk jelentősen felpörgeti a bizniszt. Az Üvegtigrisnek már segítettünk, mutatjuk hogyan csináltuk!

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

„Szép új autó, jól szituált nő, és sóherkedik zöldhulladékos zsákot venni. Inkább képes telerakni a kocsit falevelekkel teli zsákokkal, és Pesthidegkút szélén a  Vízmosás-Emelkedő utca sarkánál kiszórni.

Pont mentem volna haza, de nem tudtam, mert pofátlanul az út közepén keresztbe állt meg amíg azt a 6-8 nagy zsákot kiszórta. Amikor kérdőre vontam, hogy ezt mégis hogyan gondolta, a válasz szimplán csak annyi volt: „Hát ez csak falevél”.

Nem bírta a csöppnyi agyával felfogni, hogy ez itt nem a kertje végében lévő komposztáló, hanem természetvédelmi terület és semmit nem szabad lerakni, kidobni. Itt szinte napi szinten raknak le hasonló csomagokat és nem csak zöld hulladékot. Végre egyet tetten értem.” írja egy facebookozó az egyik Buda környéki csoportban.

Az eset a térképen jelölt kereszteződésnél történt.

Kertes ház = sok zöldhulladék

A zöldhulladék fontos kérdés az agglomerációban, hiszen akinek kertje van tudja, hogy ott bizony folyamatosan termelődik nyesedékfű, ősszel pedig falevél.

A legtöbb településen bizonyos mennyiségű zsákot, vagy zsákra ragasztható matricát biztosítanak a hulladékelszállítással foglalkozó társaságok.

Azoknál a háztartásoknál ahol nagyobb az udvar, több fa sokszor nem elegendő az éves zsák, vagy matrica-kvóta, hanem zöldhulladékos zsákot kell vásárolni. Egy zsák ára, településtől függően 300-700 forintba kerül, ezzel tulajdonképpen a hulladékszállítást, mint szolgáltatást előre kell kifizetni.

A probléma akkor kezdődik, amikor a zsákolás helyett az égetést vagy az illegális zöldhulladék lerakást választják. Ez a legtöbbször abból áll, hogy a pár forintos műanyagzsákokban összegyűjtött falevelet, fűnyesedéket és kitudja még mit bepakolnak a kocsi csomagtartójába és valahol a város szélén kidobják azt.

Illegális zöldhulladék-lerakók

A Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai rendszeresen találnak kisebb-nagyobb illegális zöldhulladék-lerakó helyeket, ahová a kertes házakban élők kényelmi okokból vagy jóhiszeműen, tájékozatlanság miatt kihordják a kertekben keletkezett hulladékot.

A köztudatban ugyanis az a nézet terjedt el, hogy zöldhulladék elhelyezése közterületen vagy az erdőterületeken megengedett, a növényi részek ott úgyis elkorhadnak. A valóság ezzel szemben az, hogy a zöldhulladék illegális elhelyezése éppúgy szabálytalan és büntetendő, mint a kommunális, vagy bármely más hulladék lerakása.

Természetellenes vaddisznó populáció

Nyárvégi időszakban az egyik leggyakoribb zöldhulladék a frissen levágott fű és a lehullott, rohadó, emberi fogyasztásra már nem alkalmas gyümölcs és persze a falevelek. Az ilyen hulladék azonban kiváló táplálék a vaddisznók számára, így lehetővé teszi az állatok belterületen való megtelepedését, állandó jelenlétét.

Egy közelmúltban publikált kutatás megállapította, hogy részben az ilyen táplálékforrások miatt a főváros térségében kialakult egy belterületen élő vaddisznó populáció, amely el sem hagyja a településeket, így létszámuk szabályozása komoly gondot jelent.

Agresszív növények

A zöldhulladék illegális lerakásának komoly természetvédelmi kockázata van, ugyanis elősegíti az invazív fajok, így például a bálványfa, a parlagfű és a japán keserűfű terjedését. A kertekből kikerülve ezek az agresszív idegenhonos fajok a főváros környékén még meglévő őshonos védett erdők rovására terjeszkednek, visszaszorításuk komoly erőfeszítéseket igényel.

Folyamatos a razzia

A Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai folyamatosan derítik fel az illegális zöldhulladék-lerakó helyeket, és szükség esetén jelzik azokat az illetékes hatóságoknak. Azonban a probléma megoldása ebben az esetben is a lakosság környezettudatos magatartásában rejlik.

A főváros környéki erdőket kezelő erdészek ezért arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy akinek zöldhulladéka keletkezik, és azt nem kívánja, vagy nem tudja kertjében komposztálni, azt a kereskedelmi forgalomban megvásárolható, e célra szolgáló zsákokba helyezve tegye legális elszállításra alkalmassá.

Emellett érdemes tájékozódni az ezzel kapcsolatos lehetőségekről az adott településen, hiszen van, ahol az önkormányzatok aprítással, komposztálási programokkal segítik a zöldhulladék elhelyezését, hogy az ne az erdőket terhelje és veszélyeztesse.

100 ezres bírság

Sokan azt gondolják, hogy a természetben lebomló anyagokat bátran elhelyezhetik az erdőkben, mezőkön, utak szélén, és ezzel nem követnek el természetkárosítást. Ez azonban tévedés. Egy kormányrendelet értelmében szabálysértést követ el és százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az a személy, aki települési hulladékot a közterületen vagy nem az arra kijelölt helyen engedély nékül lerak, elhelyez.

A közterületeken illegálisan elhelyezett hulladékot a helyi önkormányzatnál kell bejelenteni. Ha valaki olyan jól dokumentál egy esetet, mint cikkünk elején idézett facebookozó, aki a kiemelt képen is láthatóan rögzítette még az autó rendszámát is, akkor könnyen elindíthatja a szemetelő ellen az eljárást. Sok ilyen esetben indulna eljárás, egy idő után mindenki megtanulná, hogy olcsóbb megvenni azt a 6-8 hulladékos zsákot, mint kifizetni a százezres bírságot.

Kiemelt kép: Facebook