A Kanári-szigetek kifejezetten bővelkedik a lenyűgöző látnivalók terén, egyszerre van jelen a sivatagi táj, a sűrű esőerdő, a homokos vagy sziklás partvidék, az égbenyúló hegyek és a holdbéli táj, tehát igencsak bőkezű volt ezzel a szigetcsoporttal a teremtő. Az adottságait csak fokozza az állandó 20-23 fokos hőmérséklet és a kék égbolt, így minden szempontból ideális forgatási helyszín a filmesek szemében.

A szigetek több pontja is olyan, mint ha egy fantáziavilágba csöppentünk volna, így nem csoda, hogy a Kanári-szigetek seregnyi filmrendezőt és írót ihletett meg, és rengeteg film helyszínéül szolgált, vagy kapott említést könyvekben.
Agatha Christie is előszeretettel helyezett ide történeteket, hiszen Puerto de la Cruzban írt több alkalommal, de Verne Gyula is rajongott ezért a vidékért és az innen kapott ihletekért, vagy említhetnék Shakespeart, aki 30 művében említi a szigeteket. Bár ő főként egy konkrét helyi bor lelkes rajongója volt.

Azz egyedülálló táj, szinte kész díszlet egy tudományos-fantasztikus mozihoz, egy őskori, érintetlen vidékhez, vagy kalandfilmhez. Igazából bármilyen főhös könnyen ideális környezetbe helyezhető és szinte kifogyhatatlan a pazar beállítások lehetősége.

Az alábbiakban a jelentősebb filmeket foglaljuk össze időrendben, amikhez részben vagy egészben Tenerife szolgáltatta a hátteret.

Moby Dick (1956)

forrás: miplayadelascanteras.com

Az óceán képei mellett nyilván a forgatás kényelme is döntő szerepet játszott, hogy a Kanári-szigetek egyikén készüljön a film, de John Huston rendezőt a gazdag vizi élővilág és a sok cetféle jelenléte is idecsábította, hogy megalkossa ezt az alapművet.

Egymillió évvel ezelőtt (1966)

forrás: cartourmagazin.hu

A Raquel Welch főszereplésével készült “Egymillió évvel ezelőtt”, egy olyan képzelt világban játszódik, amikor a dinoszauruszok és az emberek együtt népesítették még be a bolygót. A Teide Nemzeti Park, a lanzarotei Timanfaya Nemzeti Park és a Lago Verde tökéletes háttérnek bizonyultak egy elképzelt ősi világhoz.

A Titánok haragja (1981)

A mitológiai történet hangulatához kiválóan passzolt Tenerife akkor még kevéssé ismert tája, ami majdnem kész díszletkén állt a filmesek rendelkezésére és ejtette ámulatba a mozinézőket. 

Titánok harca (2010)

Forrás: slashfilm.com

A fantasy rajongók nagy kedvence szintén Tenerifén forgott, a világ több pazar helyszíne mellett. Hosszú filmes szünet után egy filmes stáb megjelenése nagy dolognak számított a szigeten, így ezzel az alkotással a 2000-es évek elején újra Hollywood látókörébe került a Kanári-szigetek. 

De Titán volt itt bőven…

Titánok haragja (2012)

forrás: sorozatportal.hu

“Tíz éve, hogy Perszeusz (Sam Worthington), a félisten egyszerű halászként éli az életét fiával. Ám a titánok elérkezettnek látják az időt, hogy újra magukhoz ragadják a hatalmat. Hádész (Ralph Fiennes) és Arész összefognak bátyjuk, Zeusz (Liam Neeson) ellen, és segítenek kiszabadulni bebörtönzött apjuknak, Kronosznak, aki a titánok élén a Föld leigázására készül. Az egyetlen, aki szembeszállhat velük, Perszeusz, aki szövetségeseket is talál Androméda, a harcos királynő, és Agenor személyében.”
Egy ilyen sztorihoz elképzelni sem lehet ideálisabb helyszínt, mint Tenerife…

A diktátor (2012)

forrás: ramascreen.com

Sacha Baron Cohen a többszörös Emmy és Oscar jelölés mellett, Bafta és Golden Globe díjakkal is büszkélkedhet. Bár leginkább a “Borat” című zseniális alkotás tette világsztárrá. A “Diktátor” című vígjátékot részben Furaventurán rögzítették, mivel a történet Kelet-Afrikai főhőse, a kitalált Wadiya Köztársaság diktátora, így a Kanári-szigetek sivatagos tája tökéletesen megfelelt ennek a környezetnek a bemutatására.   

Halálos iramban 6 (2013) 

Forrás: Gus Garcia

A forgatásokra Tenerife déli részén az autópálya új szakaszát bérelte ki a forgatóstáb, ahol gond nélkül pusztítottak, robbantottak az akciódús mozihoz, a helyiek nagy örömére. Emellett több gyönyörű hocienda is a főszereplők otthonaként került fel a vászonra és a Punta Teno világítótoronyhoz vezető izgalmas sziklafalba vájt út is a kezdőképek főszereplője.

Exodus: Istenek és királyok (2014)

Forrás: staging.ascmag.com

Ridley Scott neve garantálja a látványos képeket a moziban. Ebben a történetben Mózes korát láthatjuk az ókori Egyiptom monumentális környezetében, melynek helyszínéül a Kanári-szigetek több pontja adott otthont, a több hónapon át zajló munkákhoz.

A tenger szívében (2015)

Forrás: cineplex.com

Nathaniel Philbrick azonos című könyve alapján forgott a mozi, ami   a Moby Dick filmmel megegyezik, így a fent említett párhuzam nem véletlen. Ron Howard rendező La Gomerán készítette a bálnavadász hajó újrafeldolgozott történetét, mivel az érintetlen táj, az egyedülálló növényzet a legideálisabb volt mindehhez.

Szövetségesek (2016)

forrás: port.hu

2016-ban mutatták be Brad Pitt és Marion Cotillard főszereplésével a filmet, amit Robert Zemeckis rendezett, a zenét pedig Alan Silvestri szerezte, akik a Vissza Jövőbe trilógia elévülhetetlenül zseniális megalkotói. Las Palmason és Furaventurán forgatták a második világháborús történetet. 

Jason Bourne (2016)

forrás: cartourmagazin.hu

Ebben a Bourne epizódban Matt Damon nagyon sokfelé jár a világban, Bejrútban, Athénban, Macedóniában, Rómában, Reykjavikban és sok egyéb külsős helyszínen. A filmesek nagyon élvezték, hogy pár kilométeren belül tudtak “ugrálni” a különböző tájakon. Talán a legnagyobb feladat az volt, amikor a film az Athéni utcákon játszódik és minden feliratot spanyolról görögre kellett változtatni.

Wild oats (2016)

forrás: coolhuntercanarias.com

Egy klasszikus vígjáték Shirley MacLaine és Jessica Lange szereplésével, amiben a főhősök sok pénzhez jutnak, majd ezután önfeledt nyaralás, bulizás, csaló udvarlók és rengeteg bonyodalom következik. Mindezt Gran Canaria tájain, több luxusszálloda és még több napsütés kíséretében, valamint még Demi Moore és Billy Conolly játékával fűszerezve.

Star Wars – Solo (2018)

Forrás: elpais.com

A klasszikus mozisorozatban ismert csillagközi történet ebben a részben érint egy mesésen szép tájat, amiben a fiatal Han Solo komoly csatát vív a pálmafák tövében. Ez Fuerteventurán lett felvéve, ám ezt az információt sokáig titkolták az alkotók.

Aztán még 2018-ra is jutott egy Titán, meglepő címmel:

A Titán

forrás: https://culturalhater.com/

A sci-fi egy katonai műveletről szól és a genetikai evolúció, az űrkutatás, valamint az egyre bonyolódó kísérletek körül forog a történet. A filmet teljesen Gran Canaria helyszínén forgatták

Rambo: Utolsó vér (2019)

forrás: player.hu

A Rambo című klasszikus filmsorozat ebben a részben véget ér. A film nagy része Tenerife szigetén készült olyan helyszíneken, mint például Santa Ursula, vagy a Teide Nemzeti Park. A történet szerint Arizona és Mexikó tájain, a Sylvester Stallone által megformált Rambó, az igazságot keresi és a mexicói drogbárókon áll bosszút. A forgatások idején Stallone előszeretettel látogatta a helyi éttermeket.

A Netflix új sorozata a Sky Rojo (Túl a vörös kanapén),  szinte teljesen a szigeten készült, érintve Santa Cruz de Tenerifén, a Playa de Las Teresitas, San Andrés, Santa Cruz de Tenerife helyeit.

forrás: traveler.es

A Nagy Pénzrablás legújabb (5.) évadának bizonyos részeit is itt forgatták nálunk a kikötőben.

forrás: Netflix

Szintén a Netflixen látható még a “The One” című sorozat, mely szintén felvillant több Tenerifei helyszínt és amiben elhangzik a mondat, amit sok itt élő ismerősünk is kimondott a nyaralása alkalmával: “Én nem megyek haza… Itt maradok”.

forrás: NetflixNe hagyjuk le a fenti listáról a legfrissebb filmipari remekművet, a sztároktól hemzsegő izgalmas mozit:
Az online kirándulásunkat