Az orosz Szputnyik oltásnak nem sikerült megszereznie az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyását. Közben Magyarországon megtiltották a 3. oltás beadását azoknál, akiknél nem alakult ki kellő védettség. Ez főleg a Sinopharmmal oltottak érinti.

Nem kapott európai engedélyt

Az orosz Szputnyik oltásnak “nem sikerült megszereznie az EMA jóváhagyását, és talán soha nem is fogja” – mondta pénteken Mario Draghi olasz miniszterelnök az EU vezetőivel folytatott kétnapos tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón.A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem kaphatnak EU-s vakcinaútlevelet

Draghi szavai azért különösen kedvezőtlenek, mert EU-s vakcinaútlevelet csak azok kaphatnak, akik az EMA által elfogadott vakcinákkal vannak beoltva. Így könnyen lehet, hogy a korlátozások és tesztek nélküli utazás a Szputnyikkal oltott magyarok számára számos EU-országban nem jön el.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Oroszországban vakcinahiány van

Az orosz fél sem biztos, hogy a mostaninál jobban törni fogja magát az engedélyért: Oroszországban ugyanis a romló járványhelyzet sokat emelt az oltási hajlandóságon, így néhány helyen vakcinahiány lépett fel.

Keresztfertőzés alakulhatott ki

Szerdán a Moscow Times adta hírül, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy keresztfertőzés alakulhatott ki az orosz Szputnyik koronavírus-oltás gyártásában részt vevő egyik üzemben.

Hat szabálytalanságot találtak

A WHO ellenőrei nem találták kellően hatékonynak a sterilizálás ellenőrzését. Hat szabálytalanságról tesznek említést az Ufa városában lévő Pharmstandard cég üzemében.

Technikai problémákról beszél a cég

Ez az egyike annak a négy cégnek, amelyben a WHO ellenőrei vizsgálták a Szputnyik V gyártási folyamatát. A vállalat szerint technikai problémákról volt szó, amelyeket már megoldottak.

Tilos a 3. oltás beadása

Közben Magyarországon „szabályt szeg az az orvos, aki harmadik vakcinát ad be azoknak a pácienseknek, akiknek a szervezetében nem termelődik elég ellenanyag a második oltás után sem” – ezt a Nemzeti Népegészségügyi Központ közölte pénteken az RTL Híradóval.

Nem engedélyezi a gyártó

Amennyiben bekerülne egyes vakcinák gyártói alkalmazási előírásába a 3. oltás, akkor aszerint fognak eljárni – tette hozzá az NNK.

Van ahol engedélyezték a 3. oltást

Az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben az egészségügyi hatások harmadik körös oltást ajánlanak azoknak, akiket Sinopharm vakcinával oltottak – írja még májusban a CNBC.

Májustól regisztrálni lehetett

A bahreini nemzeti egészségügyi munkacsoport be is jelentette még májusban, hogy megnyílik a harmadik oltásra a regisztráció azon, veszélyeztetett (idősek és egészségügyi problémákkal küzdők) csoportba tartozók körében, akik már legalább hat hónapa megkapták a Sinopharm második oltását.

Ingyen teszt Budapesten

Tizenkilencezer ingyenes antitesttesztet biztosít a Fővárosi Önkormányzat a 60 év feletti budapestiek ellenanyagszintjének mérésére – jelentették be csütörtökön. Korábban arról beszélt Karácsony Gergely, hogy több idős ember kereste őt meg azzal, hogy a kínai oltás után nem alakult ki náluk védettség.

Segítséget kértek

Akkor a Fővárosi Önkormányzat azt írta, hogy a főpolgármester több megkeresését kapott olyan emberektől, akiket a kínai vakcinával oltottak be, de az ellenanyag-vizsgálat negatív eredményt hozott náluk. Karácsony Gergely ezután több mint háromezer fős csoportot számláló szervezet tagjaival találkozott.

Gulyás Gergely szerint a Szputnyik a legjobb

Gulyás Gergely áprilisban, az egyik Kormányinfón azt mondta, hogy a SinoPharm jobb oltóanyag, mint a Pfizer, de a legjobb szerinte a Szputnyik, legalábbis a félmillió, illetve egymillió oltott után elvégzett vizsgálatok szerint. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció