Karácsony Gergely főpolgármester levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy hozza nyilvánosságra a Sinopharm vakcinával oltottak laboratóriumi ellenanyag-tesztjeinek eredményeit – tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-t.

Ingyen ellenanyag-teszt

Azt írták: a főpolgármester azt is kérte, hogy a kormány biztosítson ingyenes ellenanyag-tesztelési lehetőséget mindenkinek, akit kínai vakcinával oltottak be, továbbá biztosítsa nekik a harmadik oltás felvételét is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem alakul ki a védettség a Sinopharm után?

A közlemény szerint a főpolgármester az elmúlt napokban több megkeresését kapott olyan emberektől, akiket a kínai vakcinával oltottak be, de az ellenanyag-vizsgálat negatív eredményt hozott náluk. Karácsony Gergely kedden egy ilyen embereket tömörítő, több mint háromezer fős csoport tagjait fogadta.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

A kormánynak lépnie kell

A főpolgármester a közösségi oldalán azt írta: “A kormánynak lépnie kell. A laboratóriumi ellenanyag-tesztek eredményeinek azonnali nyilvánosságra hozatalát, ingyenes ellenanyag-tesztelési lehetőséget, illetve azoknál, akiknél az első két oltás nem termelt megfelelő mennyiségű ellenanyagot, a harmadik oltás felvételének biztosítását kezdeményeztem ma a miniszterelnöknél.”

Ez is érdekelheti:

Egy 3 ezer fős csoport kereste fel

“Az elmúlt napokban több embertől is segélykérő levelet, megkeresést kaptam. Megkeresett az az immár több mint 3 ezer főt számláló csoport is, amelyben azok osztják meg egymás között tapasztalatikat, akik maguk, vagy akiknek hozzátartozóik Sinopharm vakcinát kaptak, ám az ellenanyag-vizsgálatok negatív eredményt mutattak, vagyis védettség az oltás ellenére sem alakult ki náluk.” – írja posztjában a főpolgármester.

Találkozott a csoport képviselőjével

“Tegnap munkatársaimmal találkoztam ennek a csoportnak a képviselőjével, meghallgattam kéréseiket, történetüket. Ők nem mást akarnak, csakis biztonságos védettséget és hatásos oltást. Sok szívbemarkoló történetet hallottam. Olyan idősekről, akik az elsők között vették fel a Sinopharm oltást, ám azóta sem merik elhagyni lakásukat, mert nem alakult ki náluk a védettség. Mások már 100 ezer forintnál is többet költöttek ellenanyag-vizsgálatokra, ám semmilyen módszer nem mutatott ki náluk védettséget. Van, akinek a háziorvosa segített, és szívességből adott be harmadik oltást. És akad, aki kétségbeesésében külföldről szerzett be új oltást, lett is utána ellenanyaga rögtön.” – olvasható a bejegyzésben.

Harmadik oltás?

“Azokban az – elsősorban arab – országokban, ahol szintén tömegesen oltottak a kínai vakcinával, szinte mindenhol lehetőség van harmadik oltásra, másik vakcinával. Ebbe az irányba indult Szerbia is.A WHO is, de más szakértők is felhívták a figyelmet, hogy az idősebb korosztályban, a 60-65 év felettieknél a Sinopharm, vakcina több esetben nem eredményezett kellő védettséget, állítólag magyar laborok is hasonló eredményre jutottak.”

Levél a miniszterelnöknek

Mindezek alapján, az érintettek képviselőjével folytatott tegnapi beszélgetésem tapasztalatainak birtokában, járványügyi szakemberekkel való konzultációt követően ma levelet küldtem a miniszterelnöknek, benne három kezdeményezéssel:

Hozzák nyilvánosságra az adatokat

1. A találgatások elkerülése és a tisztánlátás érdekében kezdeményeztem, hogy a miniszterelnök intézkedjen annak érdekében, hogy az Operatív Törzs az EESZT adatai alapján haladéktalanul hozza nyilvánosságra, hogy az egyes oltások esetében a második oltás utáni tizennegyedik napot követően vénás vérből végzett, laboratóriumi ellenanyagtesztek korcsoportonként összesítve milyen eredményt adtak.

Megoldás

2. Amennyiben ezen adatok azt támasztják alá, hogy bizonyos oltások esetében egyes korcsoportokban nem termelődik megfelelő mennyiségű ellenanyag az emberi szervezetben, akkor mihamarabb gondoskodjon az érintett oltotti kör adott korcsoportja számára ingyenesen hozzáférhető ellenanyag-tesztelésről.

Ha nem alakult ki a védettség

3. A kormány azok esetében, akiknél nem alakult ki a megfelelő védettség, gondoskodjon – más országok gyakorlatának megfelelően – egy harmadik oltás vételezésének lehetőségéről.Természetesen mindehhez felajánlottam a Fővárosi Önkormányzat együttműködését.Amennyiben a kormány belátható időn belül nem intézkedik az ingyenes ellenanyag-tesztelés lehetőségéről, Budapest a saját lehetőségeihez mérten megteszi a szükséges lépéseket.Nyitás idején, a nyári szezon kezdetén tartozunk azzal az aggódóknak, hogy teszünk a biztonságuk, az egészségük érdekében.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez nem politikai kérdés

“Ez nem politikai kérdés, ez elemi kötelesség. Most, hogy a magyar operatív törzs is arra a jutott a keddi közlése szerint, hogy a vakcinák egymással keverhetők, itt az ideje felkészülni a védettséggel nem rendelkezők felüloltására. És itt az ideje, hogy a propaganda és a politikai lózungok helyett tisztában legyünk a tényekkel, hogy a leginkább veszélyeztetett idősek körében milyen arányú a valódi védettség. Tudjuk, van vakcina, ami valóban hatékony, a kormány dolga elsődlegesen, hogy ehhez hozzájussanak azok, akiknél az első oltás nem hozott megnyugtató eredményt.Ebben a propagandával sújtott politikai közegben fontos világossá tennem: nem a kevesebb, hanem a több és jobb oltás mellett érvelek, a valódi biztonság, a valódi védettség érdekében. Lehet ezt oltáspártiságnak is nevezni, de talán így pontosabb: felelősség.” – zárja sorait a főpolgármester. A teljes levél itt olvasható.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely, Orbán Viktor – Forrás: Echo TV